10 mei 2017

Tielt-Winge. Over centen en procenten gesproken.

TIELT-WINGE.
Een paar weken geleden vond ik een folder in de brievenbus van “SamenSterker Tielt-Winge”. Wat me opviel was de paginagrote cartoon van de Wespelaarse illustrator Reinhart Croon met als onderschrift “op de koffie bij Fons Lemmens, SamenSterker-ambassadeur in Tielt-Winge van het eerste uur”.  Omdat het eerder op een propaganda krantje leek werd het verticaal geklasseerd. Zondag merkte ik hetzelfde krantje open op de tafel bij mijn buurman. Mijn opmerkzame vriend smoorde vrijwel onmiddellijk mijn natuurlijke nieuwsgierigheid door te vertellen dat het foldertje over voordelige groepsaankopen via de sossen gaat en waarvan duivel-doet-al Fons de trekker blijkt te zijn in onze gemeente.

ICHOOSR
De voorgestelde samenaankoop gaat over energie- en milieu gerelateerde producten zoals elektriciteit, gas, zonneboilers en dito panelen, spouw- en dakisolatie, hoogrendementsbeglazing, condensatieketels en elektrische fietsen. Dat Fons een straffe onderhandelaar is op politiek vlak is geweten, maar in dit verhaal lijkt zijn rol beperkt tot het aanprijzen, een beetje zoals zangeres Natalia dat doet voor DSM-keukens hé.
De groepsaankopen van SP.A via hun organisatie “SamenSterker” worden immers voor het grootste deel georganiseerd door de privéfirma iChoosr (www.ichoosr.be).

De BVBA iChoosr is gevestigd in Antwerpen, met hoofdzetel in Amsterdam. De Belgische tak heeft een 20-tal werknemers o.l.v. twee Hollandse zaakvoerders. Ichoosr fungeert m.i. als makelaar tussen de uiteindelijk leverancier en de uiteindelijke koper. Knap gezien eigenlijk, want via gereputeerde organisaties, zoals SamenSterker, Provinciebesturen, kranten en anderen, verzamelen zij persoonlijke gegevens van potentiële kopers, die dan overgemaakt worden aan hun “geselecteerde” leverancier(s). De uitverkoren leverancier/producent maakt dan een offerte op ‘maat’ over aan de koper. 

Dit legt iChoosr BVBA geenszins windeieren want in 2015 realiseerde de firma een bedrijfswinst van € 1,9 miljoen euro (na belastingen netto € 1,3 miljoen). Het is uiteraard een bedrijfsgeheim of deze royale winsten voortspruiten uit de verkoop van de adressen en gegevens aan bedrijven en/of er per afgesloten contract een fikse commissie betaald wordt. Feit is een mooi gespekte bankrekening van € 1,36 miljoen eind 2015.

SAMENSTERKER
In 2014 richtte de SP.A in elke Vlaamse provincie een ‘coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en sociaal oogmerk’ op, met o.m. als doel systemen van samenaankoop te organiseren, het promoten van duurzaam consumentengedrag en eventueel technische ondersteuning te bieden in een sociaal kader. SamenSterker Vlaams-Brabant, met onze OCMW-voorzitter Lemmens dus als gangmaker in Tielt-Winge, opereert vanuit het SP.A bolwerk in de Mechelsestraat in Leuven en met achter de schermen Karine Jiroflée, Steven Marchand, Jos Stulens en Tom Troch.
Wat juist de inbreng en bijdrage van SamenSterker Vlaams-Brabant is, weet buurman niet, maar wel dat de kassa er rinkelt en wel met jaarlijkse inkomsten van € 46.000 in 2015 en € 48.000 in 2014, dit zonder echt handel te drijven en bezoldigd personeel. Zou het kunnen dat SamenSterker ook een commissie vangt van iChoosr BVBA of coöperatieve leveranciers? Op een paar jaartjes tijd sprokkelde Vlaams-Brabant al netjes € 58.000 netto-winst bij mekaar.

VOORDELIG
Er is niets mis met groepsaankopen, zegt buurman, maar een goede voorbereiding is cruciaal voor de juiste conclusies”. Wilt u echter informatie bekomen over een project van SamenSterker dan moet u willens nillens via hun website inschrijven. Alles verloopt via ‘t internet, al dan niet met wat hulp van Fons. U maakt uw naam, adres, email en interesse kenbaar aan een anonieme tussenpersoon en dan start de commercie achter de schermen.

Citaten in de folder als “Ongeacht uw uiteindelijke installatie blijft onze groepskorting altijd even hoog: u krijgt van ons 12,5% korting op uw uiteindelijke factuur”, doen mijn lange tenen krullen. Over welke factuur gaat het eigenlijk, van wie krijg ik 12,5% en ten opzicht van wat is de 12,5% berekend? Misschien weet Fons raad, maar in de folder is het niet duidelijk. Alleszins lijkt het mij verstandig om ook zelf prospectie te doen bij gekende leveranciers. Voor verbruiksgoederen, zoals elektriciteit en gas moet u zeker simulaties maken via onafhankelijk websites zoals https://vtest.vreg.be/www.tariefchecker.be.

  • iChoosr toont de tarieven van de andere leveranciers zonder commerciële kortingen. Dat is enkel correct voor wie reeds klant is bij de leverancier die een welkomstkorting geeft. Wie overstapt naar een andere leverancier heeft - net zoals de kortingen op het groepsaankooptarief - recht op de welkomstkortingen
  • de CREG heeft een charter opgesteld voor goede praktijken bij prijsvergelijkingen. Dit beschrijft onder andere op welke manier een variabel tarief vergeleken moet worden. Tariefchecker volgt deze methode - net zoals alle officiële vergelijkers - in tegenstelling tot het gemaakte voorstel van iChoosr. Het verschil is weliswaar klein, maar correct is correct.
  • bedenkingen over het feit dat een overheidsorgaan als de Vlaamse provincies haar naam leent aan een commerciële partij (iChoosr) die commissies ontvangt voor elke klant die overstapt. Ik heb geen idee of de Provincie ook een deel van de commissies ontvangt of deelgenomen heeft in de kosten van de radiospot, maar een overheidsorgaan lijkt mij geen commerciële motieven te mogen hebben.

VERTROUWEN
SamenSterker benadrukt dat ze handelen met betrouwbare partners voor zolder- en dakisolatie, met een fietsenfabrikant van elektrische fietsen, een gespecialiseerd bedrijf voor een condensatieketel enz. 
Klinkt dit geruststellend? Zijn het leveranciers uit de streek of gemeente, wie garandeert de dienst na verkoop, herstellingen na de garantieperiode of pannes buiten de normale werkuren en tegen welk uurtarief, verplaatsingskosten? Wie kijkt de leverancierscontracten na?
Ik vraag met af of onze lokale bedrijven - alles welbeschouwd - dan zoveel duurder zijn? Nu ja, ik bestel ook wel eens online bij Bol, Zalando of Coolblue maar deze aankoopbedragen zijn peanuts in vergelijking en ik kan terugsturen indien niet tevreden.
Benieuwd of onze liberale schepen van Middenstand en KMO, Agnes Van de Gaer ook zo opgezet is met SamenSterker van collega Lemmens?
En zijn het geen trukken-van-de-foor dat Fons zijn OCMW-email fons.lemmens@ocmw.tielt-winge.be gebruikt voor een SP.A initiatief en niet fons.lemmens@samensterker.be?

WIKKEN EN AFWEGEN
Een tip van mijn snuggere buurman voor diegene die een condensatieketel, isolatie, fiets, boiler, zonnepanelen, beglazing enz. wil aankopen via groepsaankoop is om een vijftal namen te vragen van mensen in de gemeente die een dergelijke aankoop reeds gedaan hebben. Deze mensen zullen graag hun ervaring en ook de naam van de uiteindelijke installateur willen delen nog vóór u registreerde via de website.
Neem daar dan zelf contact mee op en vergelijk grondig met lokale aanbieders.

Ook een voorafgaandelijk bezoekje aan ons Hartje Hageland http://www.hartjehageland.be/ loont de moeite om wat actuele informatie op te steken, een eerste oriëntatie te krijgen en mogelijke premies te kennen. Kost niets en u moet uw persoonlijke gegevens niet achterlaten!

Alles welbeschouwd maakt ieder voor zich uit hoe hij/zij spaarcenten investeert, weliswaar te weten dat een fout contract heel erg pijnlijk is en dat u aan een miskoop jaren vast zit. U hebt geen retour mogelijkheid.
Om de woorden te gebruiken van John Crombez op de SP.A Nieuwjaarsreceptie in Mechelen 01/2017: “Laat u niks wijsmaken, er is wel een andere keuze”, waarmee Fons Lemmens ongetwijfeld met vlijtigheid zijn nobele opdracht verder zet. 
Mijn inziens zou onze gemeente alvast via SamenSterker enkele fietsen voor onze wijkagenten kunnen aanschaffen. Kwestie van een goed prijsje te bekomen en het aankoopcontract juridisch eens onder de loep te kunnen nemen.

Ik ben alleszins benieuwd of mijn buurman deze zomer met een nieuwe elektrische fiets zal snorren, al dan niet met een zetje van Fons.

21 februari 2017

Tielt-Winge. Fuseren met Lubbeek?

Tielt-Winge. Het fusiespook dwaalt nog steeds rond in onze gemeente en dus trekt onze bijdehandse burgervader eerdaags op exploratie naar buur Bekkevoort. Een goede zet, meent mijn buurman, want de belastingdruk schijnt in Bekkevoort bijna 10% lager te zijn. Zo’n nieuwe fusiegemeente B-TW kan dan kiezen voor de hoogste belastingen te handhaven voor alle inwoners. Voor TW verandert er dan niets en met de verhoogde inkomsten uit Bekkevoort kunnen dan weer leuke dingen gedaan worden. Indien  B-TW opteert voor een gemiddelde belastingdruk, dan ook is TW beter af ten nadele van het kleinere Bekkevoort. 

Mijn buurman maakte een grafiekje over de belastingdruk in de omliggende gemeentes op basis van de publicaties van HLN op 10/02/2017 (gemiddelde per inwoner) en De Tijd op 19/05/2016 (gemiddelde per gezin).


Voorgaande grafiek bevat gemiddelden per inwoner of gezin, maar met volgende tabel kan elkeen zelf uitmaken wat de impact voor zijn/haar persoonlijke situatie is, te weten dat de aanvullende personenbelasting (APB) een extra toeslag op uw inkomstenbelasting is bestemd voor de gemeentekas en dat de opcentiemen een deel is van uw betaalde onroerende voorheffing ("grondlasten") dat gebaseerd is op uw kadastraal inkomen (KI). In Tielt-Winge gaat 80% ervan in de gemeentekas en de rest naar de provincie en Vlaams Gewest.


Louter gebaseerd op de APB en opcentiemen is een fusie met Lubbeek fiscaal attractiever, zeker voor de stevige inkomens en gelukkigen met eigendom. Lubbeek zou dus ook een optie kunnen zijn voor Tielt-Winge indien Bekkevoort niet toehapt.

15 februari 2017

Tielt-Winge. Over hobbypolitiekers en grootgraaiers

Na de affaire Publifin in Wallonië is er sinds vorige week in het Gentse grote ophef rond de “buitengewone betalingen” door PubliPart en PubliLec aan bepaalde politieke mandatarissen. De geschiedenis herhaalt zich weerom, inclusief de actoren. Ieder decennium is er wel zo’n gortig akkefietje van schransende politici. Niets schokkend dus en als ik het goed begrijp is er nu zelfs geen indicatie van strafbare feiten.

Tot vervelens toe hebben de media en partijbonzen al afkerend gereageerd op dergelijke ‘ontdekkingen’. Peter Reekmans, huidig burgemeester van Glabbeek, maar ooit vaandeldrager van Lijst De Decker (LDD), becijferde in 2009 dat 490 Vlaams-Brabantse politici een bezoldigd mandaat hebben in een intercommunale en 92 lokale mandatarissen in een directiecomité ervan zetelen. “We hebben nagerekend wat deze politieke zelfbediening kost want naast de zitpenningen, kilometervergoedingen en dinerkosten krijgen de mandatarissen nog gratis abonnementen, relatiegeschenken, uitnodigingen voor concerten en andere snoepjes waarmee de goodwill van de gemeentelijke vertegenwoordigers afgekocht wordt”, liet Reekmans optekenen. Dit alles zou volgens hem minimaal 1.500.000 euro per jaar kosten voor Vlaams-Brabant en zowat 10 miljoen voor Vlaanderen.

Wanneer er onfrisse zaken opduiken staan de sossen vaak op de eerste rij, maar als het van SP.A-voorzitter John Crombez afhangt zullen de zaken weldra veranderen. Tja, de beste verdediging is natuurlijk de aanval, ‘een beproefd recept’, zou buurman zeggen, en dus bedachten de socialisten dat hun burgemeesters en schepenen voortaan geen extra vergoedingen meer mogen krijgen voor hun aanwezigheid in intercommunales. Bovendien gaat den John ook nog eens naar “de rest” kijken en de “oefening” grondig maken tegen 11 maart.

Heel moedig of oeverloos demagogisch? Vooreerst is het gemeengoed dat er zitpenningen betaald en andere voordelen verstrekt worden aan mandatarissen, nietwaar? Overigens rapporteren alle politici jaarlijks hun bezoldigingen in een centrale gegevensbank. Grootgraaiers, meestal terug te vinden in grootsteden, in zoverre zij al niet gekend zijn in de partij, kunnen gemakkelijke gedetecteerd worden via deze bron, tenminste als er naar gekeken wordt. De kwestie is echter wie de geldkrokodillen uit het water wil vissen hé.

Als een burgemeester en schepenen voortaan pro deo de vergaderingen van intercommunales moeten bijwonen, zullen zij een andere favoriete partijlid dat wel recht heeft op een vergoeding aanduiden. Effect is dus NUL. Ten andere, sommige zitjes in de intercommunales worden al toegekend aan verdienstelijke partijgenoten, als compensatie voor een gemiste aanstelling als schepen of om een lokaal figuur te paaien, sporadisch op basis van betrokkenheid in de bewuste materie. De kern van de zaak is dat de plaatselijke hobbypolitieker de klos wordt omwille van excessen van enkele politieke protagonisten, terwijl de moraliteit en integriteit van sommige intercommunales ver zoek zijn en dus in eerste instantie aangepakt moeten worden.
Meer openheid en transparantie over de besteding van ons belastinggeld kan zeker geen kwaad. Een burgemeester in een gemeente met de omvang van Tielt-Winge heeft een bruto jaarwedde van 60.241 euro. Een schepen of OCMW-voorzitter ontvangt 36.252 euro bruto per jaar. Een gewoon gemeenteraadslid moet het stellen met ±1.200 euro per jaar. Daarnaast heeft ons gemeentebestuur een trits partijpolitieke afgevaardigden her en der in intercommunales neergepoot.

In het databestand van Cumuleo (https://www.cumuleo.be/nl/mandataris-zoeken/) worden de bezoldigingen en voordelen in natura van de "publieke en afgeleide" mandaten geregistreerd. Hier is alvast een overzicht (jaar 2015) van wie in welke organisatie een bezoldigd zitje heeft voor Tielt-Winge.

Voor Open VLD:
  • Rudi Beeken: burgemeester + bezoldigd lid directiecomité van Ecowerf
  • Victor Deschrijver, Willems Germaine, Agnes Vandegaer: schepen, geen andere bezoldigingen in intercommunales vermeld
  • Gunther Clinckx: zitpenning als raadslid + bezoldigd bestuurder crematorium Hofheide + bestuurder IGO + lid sectorcomité PBE + lid Gemeenteraadscommissie
  • Inge Willems: zitpenning als raadslid + bezoldigd bestuurder Intergas
  • Kris Cornelissen: zitpenning als raadslid + in gebreke, geen informatie ingediend voor 2015

Voor SP.A:
  • Alfons Lemmens: als OCMW voorzitter + schepen + bezoldigd lid directiecomité van Riobra + bestuurder IGO + bestuurder SWAL (Sociaal Wonen arr Leuven) + lid overlegcomité Infrax
  • Filip Broos: als schepen + bezoldigd bestuurder PBE + Lid Politieraad zone Hageland
  • Yvette Duerinckx: als schepen, geen andere bezoldigingen vermeld


Voor CD&V:
  • Paul Delimon: zitpenning als raadslid + bezoldigd bestuurder Riobra + lid Politieraad zone Hageland
  • Rudi Meeus: zitpenning als raadslid + bezoldigd bestuurder Intergas + lid De Watergroep


Voor NVA:
  • Marleen Marleen Van den Bosch: zitpenning als raadslid + bezoldigd bestuurder IGO


Onder voorbehoud van eventuele onjuistheden en onvolledigheden lijkt het erop dat sommige gemeenteraadsleden bijzonder lucratieve schnabbels hebben. 
Is het niet noodzakelijk dat er een vorm van georganiseerd toezicht komt op de activiteiten als vertegenwoordiger van de gemeente, in ’t bijzonder over hun tussenkomsten, de resultaten ervan, de vergoedingen en geviseerde buitengewone intercommunale activiteiten (incentives)? De rol van toezichthouder zou perfect ingevuld kunnen worden door de voorzitter gemeenteraad, in casu Marcel Vande Gaer, die waakt over de ethische aspecten van onze gemeentelijke mandatarissen en jaarlijks een overzicht van representatie en activiteiten rapporteert aan de gemeenteraad . 

Voor Tielt-Winge zetelen enkele mandatarissen in een directiecomité hetzij als lid of als voorzitter. Het is in eerste instantie aan hen om er mee voor te zorgen dat er geen esbattementen van vertier en zakkenvullerij met belastinggeld plaatsvinden en dat bijgewoonde vergaderingen op een billijke manier vergoed worden.

Over de aangekondigde aanpak van Crombez zal wel nog veel water naar Oostende vloeien en na de zomer spreken we er niet meer over.

Nog wat lectuur in rand over intercommunales, verschenen in De Tijd,


7 februari 2017

Tielt-Winge: Dubbel GeFopT

Tielt-Winge. Er wordt nogal gemord in de straat over de manier waarop het schepencollege met de afvalophaling omspringt. De recente verdubbeling van de prijs van de GFT-stickers zit menigeen tamelijk hoog. De gemeente vraagt vanaf dit jaar immers € 2,25 extra per grote container per ophaling, wat algauw een luttele 100.000 euro per jaar oplevert voor de gemeentekas. De prijs van de bruine zak werd subtiel verhoogd met 5 cent en goed dus voor een jaarlijkse bonus van 6.000 euro.

Gelukkig werd vorig jaar de goedkopere roze zak ingevoerd, maar het prijsvoordeel wordt helaas grotendeels teniet gedaan doordat we deze zelf naar ’t containerpark moeten brengen (kost 50 euro/jaar per gezin).
PMD en papier worden voortaan om de 3 weken i.p.v. om de veertien dagen opgehaald. Verondersteld dat een bemande vuilniswagen 1250 euro per dag kost, dan bespaart de gemeente hierdoor mooi 22.500 euro.

Onze schepen van Financiën Vic De Schrijver kan er dus prat op gaan dat hij met een flagrante prijsverhoging van GFT en een truc met de ophaalfrequentie een bonus van meer dan 120.000 euro per jaar realiseert. Dubbel GeFopT dus.

Een volgende stap is de invoering van de kostelijke DifTar zoals in de buurgemeentes. Vree goe bezig dus, mede dankzij een inschikkelijke oppositie. Als over twee jaar ons containerpark ook nog eens definitief gesloten wordt, dan kunnen we het nijvere werk van onze burgemeester als voorzitter van Ecowerf bezwaarlijk een pluspunt voor Tielt-Winge noemen. 

Door hieronder te klikken komt u op de website van Open VLD waar u alvast de gebalde argumentatie voor de verdubbeling van de GFT-prijs van mijnheer De Schrijver kan nalezen . 

30 januari 2017

Tielt-Winge. Fuseren met Bekkevoort?

Tielt-Winge. Blijkbaar moeten gemeentes van minder dan 15.000 inwoners, zoals Tielt-Winge, fuseren, zogezegd om kosten te verminderen en een habiel gemeentebestuur te hebben. Voor Tielt-Winge gaat het eigenlijk niet om een fusie-partner te zoeken, maar om een overnemer te vinden voor onze quasi bankroete gemeente. Wellicht omwille van die penibele financiële toestand heeft onze burgervader bij de meeste buurgemeentes bakzeil gehaald. Bekkevoort is zowat de enige die - uit beleefdheid? - de deur nog niet dicht deed.
Eigenlijk lijkt het wel bizar als een burgemeester zelf de boer zou optrekken zonder een mandaat van het gemeentebestuur. En waarom zou hierover geen volksraadpleging gehouden kunnen worden? “Tijdverlies", vindt mijn buurman, "Tielt is sowieso de dominante deelgemeente en zeer goed vertegenwoordigd in het schepencollege en krijgt dus alle aandacht”.

Volgens hem is Lubbeek een bolwerk van NVA geworden en dus interessant voor de landerige Tieltse NVA. Zelfs onze verdeelde CD&V zou er terug wat zuurstof kunnen krijgen; daarom geen optie dus voor Open VLD. Bekkevoort is dan weer in de greep van de tsjeven dankzij hun zeer populaire burgemeester. De Glabbeekse burgemeester is persoonlijk geen grote fan van collega Beeken. Ook Holsbeek viel niet te pramen. Blijft er Aarschot over, maar daar is natuurlijk Gwen Rutten die bij Open VLD eerste viool speelt. Bovendien heeft de stad een behoorlijk negatieve connotatie.

Als Tielt-Winge dus lonkt naar Bekkevoort, dan is het wellicht omdat er reeds een aantal initiatieven – zoals de politiezone Hageland en Hartje Hageland – samen genomen zijn. Is het daarom dat eind november onze burgemeester voor de camera van ROBtv nog moedig verklaarde dat hij “nog altijd wil fuseren met Bekkevoort, al kost hem dat zijn burgemeesterszitje”? http://www.robtv.be/nieuws/oost-brabant/tielt-winge-en-begijnendijk-op-zoek-naar-fusie. Hij heeft echter wijselijk zijn boude uitspraak  na 2 maanden al herroepen. Onze gehaaide burgemeester rekent er voorzeker op dat Tielt-Winge met bijna 11.000 inwoners het ‘kleine’ Bekkevoort (nog geen 7.000 inwoners) moeiteloos zal inpalmen.

Mijn wijze buurman vindt de politieke paringsdans met Bekkevoort overbodig en dus ook het geleuter over de 500 euro schuldvermindering per inwoner bij een “vrijwillige” fusie. Ons arrondissement Leuven is immers opgedeeld in clusters van gemeentes, met name de ‘kieskantons’. Zoals ingekleurd op bijgevoegd plaatje hoort Tielt-Winge bij het kieskanton Aarschot en de gemeente Bekkevoort valt onder Diest. Een fusie tussen TW en Bekkevoort zou dus de kantongrenzen aantasten en dus voor onnodige complicaties zorgen.
Eigenlijk is het dus simpel volgens hem. Schakel gewoon over op kieskantons als laagste bestuursniveau in de plaats van al die politieke poespas. Opgelost dus!? Of we beter worden van een dergelijke fusie is verre van zeker, want onze gemeente ligt decentraal en ons winkelcentrum is de doorn in het oog van een tanende middenstand in Aarschot.

Hoe dan ook, veel erger dan vandaag kan de situatie in Tielt-Winge niet worden, maar de kans is groot dat we onze vertrouwde typetjes in het gemeentehuis wel eens zullen missen wanneer we op virtuele dienstverlening en internetloketten moeten overschakelen. Het is trouwens zeer de vraag of de nieuwe fusie zal resulteren in een competent bestuur, efficiëntie en doordachte initiatieven. Zoals mijn illustere buur, vrees ook ik dat de noden van kleine gehuchten, wijken, uithoeken en verenigingen, versmoord zullen worden in mediagenieke spinsels van een onbekende politieke meerderheid.

Misschien is het dan toch niet zo gek dat onze burgervader kiest voor de vlucht vooruit door aan te pappen met het arcadische Bekkevoort i.p.v. opgeslokt te worden door het grote Aarschot+Begijnendijk (40.000 inwoners).
De lijst Gemeentebelangen “TW" zal dan wel van naam moeten veranderen in “BTW Toekomst en Welzijn”, haha!

23 januari 2017

Tielt-Winge. Parkeerautomaten aan Gouden Kruispunt

Tielt-Winge. De laatste tijd worden we in Tielt-Winge overspoeld door een tsunami van nieuwe en verhoogde gemeentelijke belastingen en taksen. Sommige hiervan zijn ver gezocht, andere zijn nutteloos omwille van het karig rendement. Nochtans is er een interessante bron van inkomsten die links gelaten wordt of nog niet te berde kwam.

Het betreft de lucratieve inkomsten van parkeergelden op het openbaar domein aan het Gouden Kruispunt. Het zit namelijk zo dat voor de circa 80 openbare parkeerplaatsen langs de Leuvensesteenweg - tussen het rondpunt en de Sint-Joriskerk - een fikse tol kan bekomen worden.
Als u weet dat deze parkings massaal gebruikt worden door winkeltoeristen, dan is de rekening snel gemaakt als de parkeermeter verplicht wordt tussen 9 en 19 uur. Dit brengt algauw 120.000 euro per jaar op. Het grave hieraan is dat de inning moeiteloos gebeurt en dat er ongetwijfeld een opportuniteit is voor extra in de vorm van parkeerboetes. 

Bovendien worden deze parkings meestal door niet-inwoners van Tielt-Winge gebezigd en treft dit dus de lokale bevolking amper. De invoering van een parkeertarief stimuleert misschien zelfs het gebruik van het degelijke openbaar vervoer of fiets.

Een moderne parkeerautomaat op zonne-energie en met sms-betaalfunctie kost zo'n 10.000 euro. Reken op een drietal apparaten en wat plaatsingskosten en u weet dat de investering op minder dan 6 maanden is terugverdiend. Zo bekeken, zou de gemeente zelfs de verloederde ex-parking van Roberti kunnen aankopen en rendabel uitbaten. Er is immers nood aan wat extra parkeerruimte in het centrum van Winge, het zou de verkeerschaos op zondag verminderen en attractief zijn voor potentiële pendelaars van het openbaar vervoer. 

Vast en zeker zullen er nog meer recreatieshoppers uitwijken naar de nabije gratis privé-parking van Winge Golf, maar ook dit is niet onoverkomelijk. Het huidige schepencollege moet - als notoire gasten in de golfclub - zeker voordelen en nadelen afwegen en, zoals steeds, handelen in het grootste belang. 

15 januari 2017

Tielt-Winge. De schuld van de sossen

Tielt-Winge. De gemeenteraad van Tielt-Winge begint in 2017 op dezelfde wijze als ze eindigde in 2016, namelijk met een resem belastingen. De creativiteit van onze rode kabouters en blauwe smurfen tart stilaan ieders verbeelding. 
Zo is er een belasting van € 2.500/jaar op pylonen en masten voor commercieel gebruik (o.a. zendmasten Proximus, Telenet). Of de (macabere) belasting van € 500 voor een opgraving, de grafconcessies van € 250 tot € 3700, de belasting op handelsruimten in winkelcentra van minimaal € 176/jaar en de belasting op geldautomaten van € 750/jaar.

Sommige zijn dermate onzinnig dat het gevoel je besluipt dat enige realiteitszin zoek is. Zo is er de nieuwe taks op "niet-geadresseerd" drukwerk. Mijn lieve buurman becijferde al snel dat - als je rekent dat een folder of flyer algauw meer dan 50 gram weegt en de taks € 0,05 per stuk is, er 20.000 stuks moeten gebust worden om 1.000 euro te ontvangen. Let wel, de taks geldt alleen voor brievenbussen ZONDER vermelding van "Geen Reclame". De kwestie is of Bpost wel dergelijke lijsten maakt en actualiseert. En wat met andere de firma's of personen die zelf folders aan huis bezorgen? Ook is de praktische vraag wie deze taks gaat opvolgen, controleren en aanmaningen sturen.

Heeft er dan niet één alert gemeenteraadslid gevraagd naar de verwachte netto opbrengst, dus na aftrek van alle kosten van inning en administratie? Ook onze verenigingen zullen dit zeker matig weten te waarderen wanneer ze hun gesponsorde flyerkes voor de restaurantdag of een 'paradise party' verdelen. Hoe zit het trouwens met programmaboekjes van bijvoorbeeld de Vogelenbond of Den Uitlaat die voor 90 percent uit reclame bestaan? Ook onze eigenste handelaars - met op kop de lokale superette - zullen dit wrang incasseren.Het strafst van al is dat bij de stemming over deze belasting een deel van de oppositie het niet aandurfde om tegen te stemmen. Ignorantie of sympathie?

Als niemand dit dartele schepencollege tot rede brengt, hebben we binnen de kortste tijd nog een jaarlijkse taks op privé-zwembaden, een belasting op actieve schoorstenen, een luchtvergunning voor laagvliegers (drone, ulm, delta, trike vliegen, landing van luchtballon of helikopter e.d.) en ga zo maar door.
Ongetwijfeld zullen deze bestuurlijke capriolen op de proppen komen in de verkiezingsstrijd volgend jaar. Het lijdt geen twijfel dat na 2018 een deel ervan met bravoure terug geheel of gedeeltelijk ingetrokken worden wegens te arbeidsintensief, ondoeltreffend en onredelijk.

En ik die dacht dat de liberalen juist de belangen van de zelfstandigen en ondernemingen zouden dienen. Niet dus. Hebben de sossen dan zoveel invloed in ons schepencollege? 
Aan de positieve kant moet gezegd worden dat al deze regeltjes een berg administratie vergen en dus proportioneel ook personeel ..... en is het juist dat niet wat de sossen zo graag zien?

Indien enige politieke visie ontbreekt voor een structurele aanpak blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open en zal er geen rem staan op de belastingcreativiteit. Is het de schuld van de sossen?

9 januari 2017

Tielt-Winge: tragER - fijnER - voorspoedigER


Tielt-Winge.  Het is altijd leuk om een nieuwjaarskaartje in de brievenbus te krijgen, ook van onze lokale notabelen van Open VLD Tielt-Winge (klik op deze link voor kaartje). 

Het viel onmiddellijk op dat de klassieke groepsfoto dit jaar zonder de socialisten is. Tja, grapte mijn buurman zondagmorgen, “niet betalen is niet op de foto en daarbij, de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 is genomen”

’t Moet gezegd worden, de fotograaf leverde puik werk, want iedereen oogt sympathiek en keek naar de koekoek. Ook de poses zijn volgens de regels der kunst; bredER figuren staan in profiel of schuin verdoken en de fotogeniekER in ’t midden. Het is duidelijk dat sommigen een modellencursus volgden en dat enkelen helaas de foto niet haalden. De keuze voor een zwart-wit afdruk is slim en goedkopER. Het neutraliseert de bonte kleuren en verdoezelt afgedragen spijkerbroeken. In de symboliek staat wit voor vreugde, feest, waarheid, reinheid, blijdschap en tederheid, terwijl zwart is voor duisternis, diepste rouw, dwaling en zonde. De yin en yang hé, waarmee Open VLD uitbeeldt op zoek te zijn naar het licht in de duisternis voor de financiële debacle t.g.v. groteske gemeentelijke projecten.
In tegenspraak met het predicaat van hun nationaal voorzitter Gwendoline Rutten, komen de nieuwjaarswensen “tragER, fijnER, voorspoedigER” enigszins betuttelend en zinledig over. Mijn schrandere buurman – filoloog in spe – grinnikte:  “och Mieke, als de (gemeente)kas leeg is zit er niks meer in; legER kan dus niet, niewoar”. Ik weet dus niet goed wat ik met hun boodschap moet.

Maar kom, beter iets dan niets wensen. Van de andere dorpspolitiekers en tsjeven heb ik niks in de brievenbus gekregen. Begrijpelijk als je niets te vertellen hebt…..... of is het grote stilte voor ‘den storm”?

6 januari 2017

Vlooybergtoren Tielt-Winge - Souvenirs op komst

Tielt-Winge. 

2016 werd het jaar van de Vlooybergtoren van Tielt-Winge dankzij de veelbesproken Vlaamse serie de Callboys, waarin ene Devon, Wesley, Jay en Randy potige escortediensten aanbieden en een bedrijfje opzetten in dildo’s. Alleen, het commercialiseren van hun rubberen upperdares liep niet zo gesmeerd. Tussendoor bracht regisseur Jan Eelen op magistrale wijze onze “zwevende ijzeren trap” in beeld. Zo ook in de laatste aflevering die geladen en tragi-komisch was. 

Of er een vervolg komt is nog niet duidelijk, maar ’t feit is dat er momenteel nog zowat 1486 dildo’s aan de man gebracht moeten worden. Tv-zender VIER, bij monde van Lies Maesschalk, liet al in Newsmonkey optekenen dat zij een webshop voor calltoys niet zien zitten (http://newsmonkey.be/article/71803).

Inmiddels is nu een knap idee uitgewerkt om aan de voet van de Vlooybergtoren deze luxe dildoys als exclusieve memorabilia aan te bieden via een ‘groene’ verkoopautomaat. Het betreft een energiezuinige automaat met LED i.p.v. de klassieke tl-lampen en gevoed via hoogtechnologische zonnepanelen met lithium-ion batterijen. Hij is bestand tegen vandalisme, past harmonieus in de omgeving en is quasi onderhoudsvrij. Het vullen van de Dildomatic kan gedaan worden door gemeentepersoneel (lichte handenarbeid, weinig stress) of een ambulante gepensioneerde. Betalen gebeurt met Payconiq of kredietkaart via een beveiligde 4G-netwerkverbinding. Deze verkoopautomaat kan 3 maal 60 dildo’s bevatten (de Jay XM, Devon XL  en Randy XXL). 

Voor een discrete inplanting gaat het aangeduide marketingbureau overleggen met de gemeentelijke diensten van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening. Het promobureau Billtoys hoopt natuurlijk dat onze liberale schepen Van de Gaer het concept genegen is en de plaatsings- en uitbatingsvergunning nog vóór het hoogseizoen kan afleveren.

Ook de mannelijke toeristen zullen aan hun trekken komen, want voor hen zou er een gelijkaardige automaat komen met keuze tussen een replica van de legendarische munt van Jay Vleugels, een miniatuur Vlooybergtrapje - in de aard van de Leeuw van Waterloo - of een rubberen wapenschild van Tielt-Winge.



Dankzij een concessieformule zal onze gemeente er risicoloos gevoelig beter van worden. Voor de toeristen is het een extra prikkel om naar de Blereberg af te zakken, om niet te spreken van een heuse toeloop als er een tweede seizoen van de Callboys op teevee komt. (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-tielt-winge/iedereen-wil-plots-zwevende-trap-zien-a2891556/).
Een win-win zaak dus voor alle partijen en tevens een flinke opsteker voor schepen van Toerisme Yvette Duerinckx.

Nog deze tip: 
Ter orientatie is er de anonieme test van Flair: ”welke Callboy zou jij moeten boeken?” Klik hiervoor op deze link http://www.flair.be/nl/test/398042/test-welke-callboy-zou-jij-moeten-boeken.