23 januari 2017

Tielt-Winge. Parkeerautomaten aan Gouden Kruispunt

Tielt-Winge. De laatste tijd worden we in Tielt-Winge overspoeld door een tsunami van nieuwe en verhoogde gemeentelijke belastingen en taksen. Sommige hiervan zijn ver gezocht, andere zijn nutteloos omwille van het karig rendement. Nochtans is er een interessante bron van inkomsten die links gelaten wordt of nog niet te berde kwam.

Het betreft de lucratieve inkomsten van parkeergelden op het openbaar domein aan het Gouden Kruispunt. Het zit namelijk zo dat voor de circa 80 openbare parkeerplaatsen langs de Leuvensesteenweg - tussen het rondpunt en de Sint-Joriskerk - een fikse tol kan bekomen worden.
Als u weet dat deze parkings massaal gebruikt worden door winkeltoeristen, dan is de rekening snel gemaakt als de parkeermeter verplicht wordt tussen 9 en 19 uur. Dit brengt algauw 120.000 euro per jaar op. Het grave hieraan is dat de inning moeiteloos gebeurt en dat er ongetwijfeld een opportuniteit is voor extra in de vorm van parkeerboetes. 

Bovendien worden deze parkings meestal door niet-inwoners van Tielt-Winge gebezigd en treft dit dus de lokale bevolking amper. De invoering van een parkeertarief stimuleert misschien zelfs het gebruik van het degelijke openbaar vervoer of fiets.

Een moderne parkeerautomaat op zonne-energie en met sms-betaalfunctie kost zo'n 10.000 euro. Reken op een drietal apparaten en wat plaatsingskosten en u weet dat de investering op minder dan 6 maanden is terugverdiend. Zo bekeken, zou de gemeente zelfs de verloederde ex-parking van Roberti kunnen aankopen en rendabel uitbaten. Er is immers nood aan wat extra parkeerruimte in het centrum van Winge, het zou de verkeerschaos op zondag verminderen en attractief zijn voor potentiële pendelaars van het openbaar vervoer. 

Vast en zeker zullen er nog meer recreatieshoppers uitwijken naar de nabije gratis privé-parking van Winge Golf, maar ook dit is niet onoverkomelijk. Het huidige schepencollege moet - als notoire gasten in de golfclub - zeker voordelen en nadelen afwegen en, zoals steeds, handelen in het grootste belang. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten