30 januari 2017

Tielt-Winge. Fuseren met Bekkevoort?

Tielt-Winge. Blijkbaar moeten gemeentes van minder dan 15.000 inwoners, zoals Tielt-Winge, fuseren, zogezegd om kosten te verminderen en een habiel gemeentebestuur te hebben. Voor Tielt-Winge gaat het eigenlijk niet om een fusie-partner te zoeken, maar om een overnemer te vinden voor onze quasi bankroete gemeente. Wellicht omwille van die penibele financiële toestand heeft onze burgervader bij de meeste buurgemeentes bakzeil gehaald. Bekkevoort is zowat de enige die - uit beleefdheid? - de deur nog niet dicht deed.
Eigenlijk lijkt het wel bizar als een burgemeester zelf de boer zou optrekken zonder een mandaat van het gemeentebestuur. En waarom zou hierover geen volksraadpleging gehouden kunnen worden? “Tijdverlies", vindt mijn buurman, "Tielt is sowieso de dominante deelgemeente en zeer goed vertegenwoordigd in het schepencollege en krijgt dus alle aandacht”.

Volgens hem is Lubbeek een bolwerk van NVA geworden en dus interessant voor de landerige Tieltse NVA. Zelfs onze verdeelde CD&V zou er terug wat zuurstof kunnen krijgen; daarom geen optie dus voor Open VLD. Bekkevoort is dan weer in de greep van de tsjeven dankzij hun zeer populaire burgemeester. De Glabbeekse burgemeester is persoonlijk geen grote fan van collega Beeken. Ook Holsbeek viel niet te pramen. Blijft er Aarschot over, maar daar is natuurlijk Gwen Rutten die bij Open VLD eerste viool speelt. Bovendien heeft de stad een behoorlijk negatieve connotatie.

Als Tielt-Winge dus lonkt naar Bekkevoort, dan is het wellicht omdat er reeds een aantal initiatieven – zoals de politiezone Hageland en Hartje Hageland – samen genomen zijn. Is het daarom dat eind november onze burgemeester voor de camera van ROBtv nog moedig verklaarde dat hij “nog altijd wil fuseren met Bekkevoort, al kost hem dat zijn burgemeesterszitje”? http://www.robtv.be/nieuws/oost-brabant/tielt-winge-en-begijnendijk-op-zoek-naar-fusie. Hij heeft echter wijselijk zijn boude uitspraak  na 2 maanden al herroepen. Onze gehaaide burgemeester rekent er voorzeker op dat Tielt-Winge met bijna 11.000 inwoners het ‘kleine’ Bekkevoort (nog geen 7.000 inwoners) moeiteloos zal inpalmen.

Mijn wijze buurman vindt de politieke paringsdans met Bekkevoort overbodig en dus ook het geleuter over de 500 euro schuldvermindering per inwoner bij een “vrijwillige” fusie. Ons arrondissement Leuven is immers opgedeeld in clusters van gemeentes, met name de ‘kieskantons’. Zoals ingekleurd op bijgevoegd plaatje hoort Tielt-Winge bij het kieskanton Aarschot en de gemeente Bekkevoort valt onder Diest. Een fusie tussen TW en Bekkevoort zou dus de kantongrenzen aantasten en dus voor onnodige complicaties zorgen.
Eigenlijk is het dus simpel volgens hem. Schakel gewoon over op kieskantons als laagste bestuursniveau in de plaats van al die politieke poespas. Opgelost dus!? Of we beter worden van een dergelijke fusie is verre van zeker, want onze gemeente ligt decentraal en ons winkelcentrum is de doorn in het oog van een tanende middenstand in Aarschot.

Hoe dan ook, veel erger dan vandaag kan de situatie in Tielt-Winge niet worden, maar de kans is groot dat we onze vertrouwde typetjes in het gemeentehuis wel eens zullen missen wanneer we op virtuele dienstverlening en internetloketten moeten overschakelen. Het is trouwens zeer de vraag of de nieuwe fusie zal resulteren in een competent bestuur, efficiëntie en doordachte initiatieven. Zoals mijn illustere buur, vrees ook ik dat de noden van kleine gehuchten, wijken, uithoeken en verenigingen, versmoord zullen worden in mediagenieke spinsels van een onbekende politieke meerderheid.

Misschien is het dan toch niet zo gek dat onze burgervader kiest voor de vlucht vooruit door aan te pappen met het arcadische Bekkevoort i.p.v. opgeslokt te worden door het grote Aarschot+Begijnendijk (40.000 inwoners).
De lijst Gemeentebelangen “TW" zal dan wel van naam moeten veranderen in “BTW Toekomst en Welzijn”, haha!

2 opmerkingen:

  1. Misschien kan Tielt-Winge naar Bekkevoort en St-Joris-Winge naar Lubbeek. Laat de mensen zelf kiezen in een referendum, maar volgens dwaze De Gucht mag dat niet en van welke partij is die....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me geen goed idee. Winge moet mee het vernieuwde Tieltse gemeentehuis en de kostelijke OCMW-keuken blijven afbetalen hé, anders gaan ons opcentiemen omhoog.

    BeantwoordenVerwijderen