15 januari 2017

Tielt-Winge. De schuld van de sossen

Tielt-Winge. De gemeenteraad van Tielt-Winge begint in 2017 op dezelfde wijze als ze eindigde in 2016, namelijk met een resem belastingen. De creativiteit van onze rode kabouters en blauwe smurfen tart stilaan ieders verbeelding. 
Zo is er een belasting van € 2.500/jaar op pylonen en masten voor commercieel gebruik (o.a. zendmasten Proximus, Telenet). Of de (macabere) belasting van € 500 voor een opgraving, de grafconcessies van € 250 tot € 3700, de belasting op handelsruimten in winkelcentra van minimaal € 176/jaar en de belasting op geldautomaten van € 750/jaar.

Sommige zijn dermate onzinnig dat het gevoel je besluipt dat enige realiteitszin zoek is. Zo is er de nieuwe taks op "niet-geadresseerd" drukwerk. Mijn lieve buurman becijferde al snel dat - als je rekent dat een folder of flyer algauw meer dan 50 gram weegt en de taks € 0,05 per stuk is, er 20.000 stuks moeten gebust worden om 1.000 euro te ontvangen. Let wel, de taks geldt alleen voor brievenbussen ZONDER vermelding van "Geen Reclame". De kwestie is of Bpost wel dergelijke lijsten maakt en actualiseert. En wat met andere de firma's of personen die zelf folders aan huis bezorgen? Ook is de praktische vraag wie deze taks gaat opvolgen, controleren en aanmaningen sturen.

Heeft er dan niet één alert gemeenteraadslid gevraagd naar de verwachte netto opbrengst, dus na aftrek van alle kosten van inning en administratie? Ook onze verenigingen zullen dit zeker matig weten te waarderen wanneer ze hun gesponsorde flyerkes voor de restaurantdag of een 'paradise party' verdelen. Hoe zit het trouwens met programmaboekjes van bijvoorbeeld de Vogelenbond of Den Uitlaat die voor 90 percent uit reclame bestaan? Ook onze eigenste handelaars - met op kop de lokale superette - zullen dit wrang incasseren.Het strafst van al is dat bij de stemming over deze belasting een deel van de oppositie het niet aandurfde om tegen te stemmen. Ignorantie of sympathie?

Als niemand dit dartele schepencollege tot rede brengt, hebben we binnen de kortste tijd nog een jaarlijkse taks op privé-zwembaden, een belasting op actieve schoorstenen, een luchtvergunning voor laagvliegers (drone, ulm, delta, trike vliegen, landing van luchtballon of helikopter e.d.) en ga zo maar door.
Ongetwijfeld zullen deze bestuurlijke capriolen op de proppen komen in de verkiezingsstrijd volgend jaar. Het lijdt geen twijfel dat na 2018 een deel ervan met bravoure terug geheel of gedeeltelijk ingetrokken worden wegens te arbeidsintensief, ondoeltreffend en onredelijk.

En ik die dacht dat de liberalen juist de belangen van de zelfstandigen en ondernemingen zouden dienen. Niet dus. Hebben de sossen dan zoveel invloed in ons schepencollege? 
Aan de positieve kant moet gezegd worden dat al deze regeltjes een berg administratie vergen en dus proportioneel ook personeel ..... en is het juist dat niet wat de sossen zo graag zien?

Indien enige politieke visie ontbreekt voor een structurele aanpak blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open en zal er geen rem staan op de belastingcreativiteit. Is het de schuld van de sossen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten