10 mei 2017

Tielt-Winge. Over centen en procenten gesproken.

TIELT-WINGE.
Een paar weken geleden vond ik een folder in de brievenbus van “SamenSterker Tielt-Winge”. Wat me opviel was de paginagrote cartoon van de Wespelaarse illustrator Reinhart Croon met als onderschrift “op de koffie bij Fons Lemmens, SamenSterker-ambassadeur in Tielt-Winge van het eerste uur”.  Omdat het eerder op een propaganda krantje leek werd het verticaal geklasseerd. Zondag merkte ik hetzelfde krantje open op de tafel bij mijn buurman. Mijn opmerkzame vriend smoorde vrijwel onmiddellijk mijn natuurlijke nieuwsgierigheid door te vertellen dat het foldertje over voordelige groepsaankopen via de sossen gaat en waarvan duivel-doet-al Fons de trekker blijkt te zijn in onze gemeente.

ICHOOSR
De voorgestelde samenaankoop gaat over energie- en milieu gerelateerde producten zoals elektriciteit, gas, zonneboilers en dito panelen, spouw- en dakisolatie, hoogrendementsbeglazing, condensatieketels en elektrische fietsen. Dat Fons een straffe onderhandelaar is op politiek vlak is geweten, maar in dit verhaal lijkt zijn rol beperkt tot het aanprijzen, een beetje zoals zangeres Natalia dat doet voor DSM-keukens hé.
De groepsaankopen van SP.A via hun organisatie “SamenSterker” worden immers voor het grootste deel georganiseerd door de privéfirma iChoosr (www.ichoosr.be).

De BVBA iChoosr is gevestigd in Antwerpen, met hoofdzetel in Amsterdam. De Belgische tak heeft een 20-tal werknemers o.l.v. twee Hollandse zaakvoerders. Ichoosr fungeert m.i. als makelaar tussen de uiteindelijk leverancier en de uiteindelijke koper. Knap gezien eigenlijk, want via gereputeerde organisaties, zoals SamenSterker, Provinciebesturen, kranten en anderen, verzamelen zij persoonlijke gegevens van potentiële kopers, die dan overgemaakt worden aan hun “geselecteerde” leverancier(s). De uitverkoren leverancier/producent maakt dan een offerte op ‘maat’ over aan de koper. 

Dit legt iChoosr BVBA geenszins windeieren want in 2015 realiseerde de firma een bedrijfswinst van € 1,9 miljoen euro (na belastingen netto € 1,3 miljoen). Het is uiteraard een bedrijfsgeheim of deze royale winsten voortspruiten uit de verkoop van de adressen en gegevens aan bedrijven en/of er per afgesloten contract een fikse commissie betaald wordt. Feit is een mooi gespekte bankrekening van € 1,36 miljoen eind 2015.

SAMENSTERKER
In 2014 richtte de SP.A in elke Vlaamse provincie een ‘coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en sociaal oogmerk’ op, met o.m. als doel systemen van samenaankoop te organiseren, het promoten van duurzaam consumentengedrag en eventueel technische ondersteuning te bieden in een sociaal kader. SamenSterker Vlaams-Brabant, met onze OCMW-voorzitter Lemmens dus als gangmaker in Tielt-Winge, opereert vanuit het SP.A bolwerk in de Mechelsestraat in Leuven en met achter de schermen Karine Jiroflée, Steven Marchand, Jos Stulens en Tom Troch.
Wat juist de inbreng en bijdrage van SamenSterker Vlaams-Brabant is, weet buurman niet, maar wel dat de kassa er rinkelt en wel met jaarlijkse inkomsten van € 46.000 in 2015 en € 48.000 in 2014, dit zonder echt handel te drijven en bezoldigd personeel. Zou het kunnen dat SamenSterker ook een commissie vangt van iChoosr BVBA of coöperatieve leveranciers? Op een paar jaartjes tijd sprokkelde Vlaams-Brabant al netjes € 58.000 netto-winst bij mekaar.

VOORDELIG
Er is niets mis met groepsaankopen, zegt buurman, maar een goede voorbereiding is cruciaal voor de juiste conclusies”. Wilt u echter informatie bekomen over een project van SamenSterker dan moet u willens nillens via hun website inschrijven. Alles verloopt via ‘t internet, al dan niet met wat hulp van Fons. U maakt uw naam, adres, email en interesse kenbaar aan een anonieme tussenpersoon en dan start de commercie achter de schermen.

Citaten in de folder als “Ongeacht uw uiteindelijke installatie blijft onze groepskorting altijd even hoog: u krijgt van ons 12,5% korting op uw uiteindelijke factuur”, doen mijn lange tenen krullen. Over welke factuur gaat het eigenlijk, van wie krijg ik 12,5% en ten opzicht van wat is de 12,5% berekend? Misschien weet Fons raad, maar in de folder is het niet duidelijk. Alleszins lijkt het mij verstandig om ook zelf prospectie te doen bij gekende leveranciers. Voor verbruiksgoederen, zoals elektriciteit en gas moet u zeker simulaties maken via onafhankelijk websites zoals https://vtest.vreg.be/www.tariefchecker.be.

  • iChoosr toont de tarieven van de andere leveranciers zonder commerciële kortingen. Dat is enkel correct voor wie reeds klant is bij de leverancier die een welkomstkorting geeft. Wie overstapt naar een andere leverancier heeft - net zoals de kortingen op het groepsaankooptarief - recht op de welkomstkortingen
  • de CREG heeft een charter opgesteld voor goede praktijken bij prijsvergelijkingen. Dit beschrijft onder andere op welke manier een variabel tarief vergeleken moet worden. Tariefchecker volgt deze methode - net zoals alle officiële vergelijkers - in tegenstelling tot het gemaakte voorstel van iChoosr. Het verschil is weliswaar klein, maar correct is correct.
  • bedenkingen over het feit dat een overheidsorgaan als de Vlaamse provincies haar naam leent aan een commerciële partij (iChoosr) die commissies ontvangt voor elke klant die overstapt. Ik heb geen idee of de Provincie ook een deel van de commissies ontvangt of deelgenomen heeft in de kosten van de radiospot, maar een overheidsorgaan lijkt mij geen commerciële motieven te mogen hebben.

VERTROUWEN
SamenSterker benadrukt dat ze handelen met betrouwbare partners voor zolder- en dakisolatie, met een fietsenfabrikant van elektrische fietsen, een gespecialiseerd bedrijf voor een condensatieketel enz. 
Klinkt dit geruststellend? Zijn het leveranciers uit de streek of gemeente, wie garandeert de dienst na verkoop, herstellingen na de garantieperiode of pannes buiten de normale werkuren en tegen welk uurtarief, verplaatsingskosten? Wie kijkt de leverancierscontracten na?
Ik vraag met af of onze lokale bedrijven - alles welbeschouwd - dan zoveel duurder zijn? Nu ja, ik bestel ook wel eens online bij Bol, Zalando of Coolblue maar deze aankoopbedragen zijn peanuts in vergelijking en ik kan terugsturen indien niet tevreden.
Benieuwd of onze liberale schepen van Middenstand en KMO, Agnes Van de Gaer ook zo opgezet is met SamenSterker van collega Lemmens?
En zijn het geen trukken-van-de-foor dat Fons zijn OCMW-email fons.lemmens@ocmw.tielt-winge.be gebruikt voor een SP.A initiatief en niet fons.lemmens@samensterker.be?

WIKKEN EN AFWEGEN
Een tip van mijn snuggere buurman voor diegene die een condensatieketel, isolatie, fiets, boiler, zonnepanelen, beglazing enz. wil aankopen via groepsaankoop is om een vijftal namen te vragen van mensen in de gemeente die een dergelijke aankoop reeds gedaan hebben. Deze mensen zullen graag hun ervaring en ook de naam van de uiteindelijke installateur willen delen nog vóór u registreerde via de website.
Neem daar dan zelf contact mee op en vergelijk grondig met lokale aanbieders.

Ook een voorafgaandelijk bezoekje aan ons Hartje Hageland http://www.hartjehageland.be/ loont de moeite om wat actuele informatie op te steken, een eerste oriëntatie te krijgen en mogelijke premies te kennen. Kost niets en u moet uw persoonlijke gegevens niet achterlaten!

Alles welbeschouwd maakt ieder voor zich uit hoe hij/zij spaarcenten investeert, weliswaar te weten dat een fout contract heel erg pijnlijk is en dat u aan een miskoop jaren vast zit. U hebt geen retour mogelijkheid.
Om de woorden te gebruiken van John Crombez op de SP.A Nieuwjaarsreceptie in Mechelen 01/2017: “Laat u niks wijsmaken, er is wel een andere keuze”, waarmee Fons Lemmens ongetwijfeld met vlijtigheid zijn nobele opdracht verder zet. 
Mijn inziens zou onze gemeente alvast via SamenSterker enkele fietsen voor onze wijkagenten kunnen aanschaffen. Kwestie van een goed prijsje te bekomen en het aankoopcontract juridisch eens onder de loep te kunnen nemen.

Ik ben alleszins benieuwd of mijn buurman deze zomer met een nieuwe elektrische fiets zal snorren, al dan niet met een zetje van Fons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten