21 februari 2017

Tielt-Winge. Fuseren met Lubbeek?

Tielt-Winge. Het fusiespook dwaalt nog steeds rond in onze gemeente en dus trekt onze bijdehandse burgervader eerdaags op exploratie naar buur Bekkevoort. Een goede zet, meent mijn buurman, want de belastingdruk schijnt in Bekkevoort bijna 10% lager te zijn. Zo’n nieuwe fusiegemeente B-TW kan dan kiezen voor de hoogste belastingen te handhaven voor alle inwoners. Voor TW verandert er dan niets en met de verhoogde inkomsten uit Bekkevoort kunnen dan weer leuke dingen gedaan worden. Indien  B-TW opteert voor een gemiddelde belastingdruk, dan ook is TW beter af ten nadele van het kleinere Bekkevoort. 

Mijn buurman maakte een grafiekje over de belastingdruk in de omliggende gemeentes op basis van de publicaties van HLN op 10/02/2017 (gemiddelde per inwoner) en De Tijd op 19/05/2016 (gemiddelde per gezin).


Voorgaande grafiek bevat gemiddelden per inwoner of gezin, maar met volgende tabel kan elkeen zelf uitmaken wat de impact voor zijn/haar persoonlijke situatie is, te weten dat de aanvullende personenbelasting (APB) een extra toeslag op uw inkomstenbelasting is bestemd voor de gemeentekas en dat de opcentiemen een deel is van uw betaalde onroerende voorheffing ("grondlasten") dat gebaseerd is op uw kadastraal inkomen (KI). In Tielt-Winge gaat 80% ervan in de gemeentekas en de rest naar de provincie en Vlaams Gewest.


Louter gebaseerd op de APB en opcentiemen is een fusie met Lubbeek fiscaal attractiever, zeker voor de stevige inkomens en gelukkigen met eigendom. Lubbeek zou dus ook een optie kunnen zijn voor Tielt-Winge indien Bekkevoort niet toehapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten