30 januari 2017

Tielt-Winge. Fuseren met Bekkevoort?

Tielt-Winge. Blijkbaar moeten gemeentes van minder dan 15.000 inwoners, zoals Tielt-Winge, fuseren, zogezegd om kosten te verminderen en een habiel gemeentebestuur te hebben. Voor Tielt-Winge gaat het eigenlijk niet om een fusie-partner te zoeken, maar om een overnemer te vinden voor onze quasi bankroete gemeente. Wellicht omwille van die penibele financiële toestand heeft onze burgervader bij de meeste buurgemeentes bakzeil gehaald. Bekkevoort is zowat de enige die - uit beleefdheid? - de deur nog niet dicht deed.
Eigenlijk lijkt het wel bizar als een burgemeester zelf de boer zou optrekken zonder een mandaat van het gemeentebestuur. En waarom zou hierover geen volksraadpleging gehouden kunnen worden? “Tijdverlies", vindt mijn buurman, "Tielt is sowieso de dominante deelgemeente en zeer goed vertegenwoordigd in het schepencollege en krijgt dus alle aandacht”.

Volgens hem is Lubbeek een bolwerk van NVA geworden en dus interessant voor de landerige Tieltse NVA. Zelfs onze verdeelde CD&V zou er terug wat zuurstof kunnen krijgen; daarom geen optie dus voor Open VLD. Bekkevoort is dan weer in de greep van de tsjeven dankzij hun zeer populaire burgemeester. De Glabbeekse burgemeester is persoonlijk geen grote fan van collega Beeken. Ook Holsbeek viel niet te pramen. Blijft er Aarschot over, maar daar is natuurlijk Gwen Rutten die bij Open VLD eerste viool speelt. Bovendien heeft de stad een behoorlijk negatieve connotatie.

Als Tielt-Winge dus lonkt naar Bekkevoort, dan is het wellicht omdat er reeds een aantal initiatieven – zoals de politiezone Hageland en Hartje Hageland – samen genomen zijn. Is het daarom dat eind november onze burgemeester voor de camera van ROBtv nog moedig verklaarde dat hij “nog altijd wil fuseren met Bekkevoort, al kost hem dat zijn burgemeesterszitje”? http://www.robtv.be/nieuws/oost-brabant/tielt-winge-en-begijnendijk-op-zoek-naar-fusie. Hij heeft echter wijselijk zijn boude uitspraak  na 2 maanden al herroepen. Onze gehaaide burgemeester rekent er voorzeker op dat Tielt-Winge met bijna 11.000 inwoners het ‘kleine’ Bekkevoort (nog geen 7.000 inwoners) moeiteloos zal inpalmen.

Mijn wijze buurman vindt de politieke paringsdans met Bekkevoort overbodig en dus ook het geleuter over de 500 euro schuldvermindering per inwoner bij een “vrijwillige” fusie. Ons arrondissement Leuven is immers opgedeeld in clusters van gemeentes, met name de ‘kieskantons’. Zoals ingekleurd op bijgevoegd plaatje hoort Tielt-Winge bij het kieskanton Aarschot en de gemeente Bekkevoort valt onder Diest. Een fusie tussen TW en Bekkevoort zou dus de kantongrenzen aantasten en dus voor onnodige complicaties zorgen.
Eigenlijk is het dus simpel volgens hem. Schakel gewoon over op kieskantons als laagste bestuursniveau in de plaats van al die politieke poespas. Opgelost dus!? Of we beter worden van een dergelijke fusie is verre van zeker, want onze gemeente ligt decentraal en ons winkelcentrum is de doorn in het oog van een tanende middenstand in Aarschot.

Hoe dan ook, veel erger dan vandaag kan de situatie in Tielt-Winge niet worden, maar de kans is groot dat we onze vertrouwde typetjes in het gemeentehuis wel eens zullen missen wanneer we op virtuele dienstverlening en internetloketten moeten overschakelen. Het is trouwens zeer de vraag of de nieuwe fusie zal resulteren in een competent bestuur, efficiëntie en doordachte initiatieven. Zoals mijn illustere buur, vrees ook ik dat de noden van kleine gehuchten, wijken, uithoeken en verenigingen, versmoord zullen worden in mediagenieke spinsels van een onbekende politieke meerderheid.

Misschien is het dan toch niet zo gek dat onze burgervader kiest voor de vlucht vooruit door aan te pappen met het arcadische Bekkevoort i.p.v. opgeslokt te worden door het grote Aarschot+Begijnendijk (40.000 inwoners).
De lijst Gemeentebelangen “TW" zal dan wel van naam moeten veranderen in “BTW Toekomst en Welzijn”, haha!

23 januari 2017

Tielt-Winge. Parkeerautomaten aan Gouden Kruispunt

Tielt-Winge. De laatste tijd worden we in Tielt-Winge overspoeld door een tsunami van nieuwe en verhoogde gemeentelijke belastingen en taksen. Sommige hiervan zijn ver gezocht, andere zijn nutteloos omwille van het karig rendement. Nochtans is er een interessante bron van inkomsten die links gelaten wordt of nog niet te berde kwam.

Het betreft de lucratieve inkomsten van parkeergelden op het openbaar domein aan het Gouden Kruispunt. Het zit namelijk zo dat voor de circa 80 openbare parkeerplaatsen langs de Leuvensesteenweg - tussen het rondpunt en de Sint-Joriskerk - een fikse tol kan bekomen worden.
Als u weet dat deze parkings massaal gebruikt worden door winkeltoeristen, dan is de rekening snel gemaakt als de parkeermeter verplicht wordt tussen 9 en 19 uur. Dit brengt algauw 120.000 euro per jaar op. Het grave hieraan is dat de inning moeiteloos gebeurt en dat er ongetwijfeld een opportuniteit is voor extra in de vorm van parkeerboetes. 

Bovendien worden deze parkings meestal door niet-inwoners van Tielt-Winge gebezigd en treft dit dus de lokale bevolking amper. De invoering van een parkeertarief stimuleert misschien zelfs het gebruik van het degelijke openbaar vervoer of fiets.

Een moderne parkeerautomaat op zonne-energie en met sms-betaalfunctie kost zo'n 10.000 euro. Reken op een drietal apparaten en wat plaatsingskosten en u weet dat de investering op minder dan 6 maanden is terugverdiend. Zo bekeken, zou de gemeente zelfs de verloederde ex-parking van Roberti kunnen aankopen en rendabel uitbaten. Er is immers nood aan wat extra parkeerruimte in het centrum van Winge, het zou de verkeerschaos op zondag verminderen en attractief zijn voor potentiële pendelaars van het openbaar vervoer. 

Vast en zeker zullen er nog meer recreatieshoppers uitwijken naar de nabije gratis privé-parking van Winge Golf, maar ook dit is niet onoverkomelijk. Het huidige schepencollege moet - als notoire gasten in de golfclub - zeker voordelen en nadelen afwegen en, zoals steeds, handelen in het grootste belang. 

15 januari 2017

Tielt-Winge. De schuld van de sossen

Tielt-Winge. De gemeenteraad van Tielt-Winge begint in 2017 op dezelfde wijze als ze eindigde in 2016, namelijk met een resem belastingen. De creativiteit van onze rode kabouters en blauwe smurfen tart stilaan ieders verbeelding. 
Zo is er een belasting van € 2.500/jaar op pylonen en masten voor commercieel gebruik (o.a. zendmasten Proximus, Telenet). Of de (macabere) belasting van € 500 voor een opgraving, de grafconcessies van € 250 tot € 3700, de belasting op handelsruimten in winkelcentra van minimaal € 176/jaar en de belasting op geldautomaten van € 750/jaar.

Sommige zijn dermate onzinnig dat het gevoel je besluipt dat enige realiteitszin zoek is. Zo is er de nieuwe taks op "niet-geadresseerd" drukwerk. Mijn lieve buurman becijferde al snel dat - als je rekent dat een folder of flyer algauw meer dan 50 gram weegt en de taks € 0,05 per stuk is, er 20.000 stuks moeten gebust worden om 1.000 euro te ontvangen. Let wel, de taks geldt alleen voor brievenbussen ZONDER vermelding van "Geen Reclame". De kwestie is of Bpost wel dergelijke lijsten maakt en actualiseert. En wat met andere de firma's of personen die zelf folders aan huis bezorgen? Ook is de praktische vraag wie deze taks gaat opvolgen, controleren en aanmaningen sturen.

Heeft er dan niet één alert gemeenteraadslid gevraagd naar de verwachte netto opbrengst, dus na aftrek van alle kosten van inning en administratie? Ook onze verenigingen zullen dit zeker matig weten te waarderen wanneer ze hun gesponsorde flyerkes voor de restaurantdag of een 'paradise party' verdelen. Hoe zit het trouwens met programmaboekjes van bijvoorbeeld de Vogelenbond of Den Uitlaat die voor 90 percent uit reclame bestaan? Ook onze eigenste handelaars - met op kop de lokale superette - zullen dit wrang incasseren.Het strafst van al is dat bij de stemming over deze belasting een deel van de oppositie het niet aandurfde om tegen te stemmen. Ignorantie of sympathie?

Als niemand dit dartele schepencollege tot rede brengt, hebben we binnen de kortste tijd nog een jaarlijkse taks op privé-zwembaden, een belasting op actieve schoorstenen, een luchtvergunning voor laagvliegers (drone, ulm, delta, trike vliegen, landing van luchtballon of helikopter e.d.) en ga zo maar door.
Ongetwijfeld zullen deze bestuurlijke capriolen op de proppen komen in de verkiezingsstrijd volgend jaar. Het lijdt geen twijfel dat na 2018 een deel ervan met bravoure terug geheel of gedeeltelijk ingetrokken worden wegens te arbeidsintensief, ondoeltreffend en onredelijk.

En ik die dacht dat de liberalen juist de belangen van de zelfstandigen en ondernemingen zouden dienen. Niet dus. Hebben de sossen dan zoveel invloed in ons schepencollege? 
Aan de positieve kant moet gezegd worden dat al deze regeltjes een berg administratie vergen en dus proportioneel ook personeel ..... en is het juist dat niet wat de sossen zo graag zien?

Indien enige politieke visie ontbreekt voor een structurele aanpak blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open en zal er geen rem staan op de belastingcreativiteit. Is het de schuld van de sossen?

9 januari 2017

Tielt-Winge: tragER - fijnER - voorspoedigER


Tielt-Winge.  Het is altijd leuk om een nieuwjaarskaartje in de brievenbus te krijgen, ook van onze lokale notabelen van Open VLD Tielt-Winge (klik op deze link voor kaartje). 

Het viel onmiddellijk op dat de klassieke groepsfoto dit jaar zonder de socialisten is. Tja, grapte mijn buurman zondagmorgen, “niet betalen is niet op de foto en daarbij, de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 is genomen”

’t Moet gezegd worden, de fotograaf leverde puik werk, want iedereen oogt sympathiek en keek naar de koekoek. Ook de poses zijn volgens de regels der kunst; bredER figuren staan in profiel of schuin verdoken en de fotogeniekER in ’t midden. Het is duidelijk dat sommigen een modellencursus volgden en dat enkelen helaas de foto niet haalden. De keuze voor een zwart-wit afdruk is slim en goedkopER. Het neutraliseert de bonte kleuren en verdoezelt afgedragen spijkerbroeken. In de symboliek staat wit voor vreugde, feest, waarheid, reinheid, blijdschap en tederheid, terwijl zwart is voor duisternis, diepste rouw, dwaling en zonde. De yin en yang hé, waarmee Open VLD uitbeeldt op zoek te zijn naar het licht in de duisternis voor de financiële debacle t.g.v. groteske gemeentelijke projecten.
In tegenspraak met het predicaat van hun nationaal voorzitter Gwendoline Rutten, komen de nieuwjaarswensen “tragER, fijnER, voorspoedigER” enigszins betuttelend en zinledig over. Mijn schrandere buurman – filoloog in spe – grinnikte:  “och Mieke, als de (gemeente)kas leeg is zit er niks meer in; legER kan dus niet, niewoar”. Ik weet dus niet goed wat ik met hun boodschap moet.

Maar kom, beter iets dan niets wensen. Van de andere dorpspolitiekers en tsjeven heb ik niks in de brievenbus gekregen. Begrijpelijk als je niets te vertellen hebt…..... of is het grote stilte voor ‘den storm”?

6 januari 2017

Vlooybergtoren Tielt-Winge - Souvenirs op komst

Tielt-Winge. 

2016 werd het jaar van de Vlooybergtoren van Tielt-Winge dankzij de veelbesproken Vlaamse serie de Callboys, waarin ene Devon, Wesley, Jay en Randy potige escortediensten aanbieden en een bedrijfje opzetten in dildo’s. Alleen, het commercialiseren van hun rubberen upperdares liep niet zo gesmeerd. Tussendoor bracht regisseur Jan Eelen op magistrale wijze onze “zwevende ijzeren trap” in beeld. Zo ook in de laatste aflevering die geladen en tragi-komisch was. 

Of er een vervolg komt is nog niet duidelijk, maar ’t feit is dat er momenteel nog zowat 1486 dildo’s aan de man gebracht moeten worden. Tv-zender VIER, bij monde van Lies Maesschalk, liet al in Newsmonkey optekenen dat zij een webshop voor calltoys niet zien zitten (http://newsmonkey.be/article/71803).

Inmiddels is nu een knap idee uitgewerkt om aan de voet van de Vlooybergtoren deze luxe dildoys als exclusieve memorabilia aan te bieden via een ‘groene’ verkoopautomaat. Het betreft een energiezuinige automaat met LED i.p.v. de klassieke tl-lampen en gevoed via hoogtechnologische zonnepanelen met lithium-ion batterijen. Hij is bestand tegen vandalisme, past harmonieus in de omgeving en is quasi onderhoudsvrij. Het vullen van de Dildomatic kan gedaan worden door gemeentepersoneel (lichte handenarbeid, weinig stress) of een ambulante gepensioneerde. Betalen gebeurt met Payconiq of kredietkaart via een beveiligde 4G-netwerkverbinding. Deze verkoopautomaat kan 3 maal 60 dildo’s bevatten (de Jay XM, Devon XL  en Randy XXL). 

Voor een discrete inplanting gaat het aangeduide marketingbureau overleggen met de gemeentelijke diensten van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening. Het promobureau Billtoys hoopt natuurlijk dat onze liberale schepen Van de Gaer het concept genegen is en de plaatsings- en uitbatingsvergunning nog vóór het hoogseizoen kan afleveren.

Ook de mannelijke toeristen zullen aan hun trekken komen, want voor hen zou er een gelijkaardige automaat komen met keuze tussen een replica van de legendarische munt van Jay Vleugels, een miniatuur Vlooybergtrapje - in de aard van de Leeuw van Waterloo - of een rubberen wapenschild van Tielt-Winge.



Dankzij een concessieformule zal onze gemeente er risicoloos gevoelig beter van worden. Voor de toeristen is het een extra prikkel om naar de Blereberg af te zakken, om niet te spreken van een heuse toeloop als er een tweede seizoen van de Callboys op teevee komt. (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-tielt-winge/iedereen-wil-plots-zwevende-trap-zien-a2891556/).
Een win-win zaak dus voor alle partijen en tevens een flinke opsteker voor schepen van Toerisme Yvette Duerinckx.

Nog deze tip: 
Ter orientatie is er de anonieme test van Flair: ”welke Callboy zou jij moeten boeken?” Klik hiervoor op deze link http://www.flair.be/nl/test/398042/test-welke-callboy-zou-jij-moeten-boeken.