17 januari 2016

Voetweg 68, Kemel van de Week

Ik las in het Nieuwsblad dat er dwars door het huis van een familie aan de staatsbaan in Winge een verdwenen voetweg loopt die terug opengesteld zou moeten worden (http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160114_02067730).

Bij het lezen besloop me een hardnekkig gevoel van verontwaardiging.  Zo is er niet alleen het feit dat er van deze bewuste voetweg nr. 68 al decennia geen sprake meer is, maar ook dat onze dienst van Ruimtelijke Ordening jaren geleden een bouwvergunning afleverde zonder opmerking hierover. Nu - 20 jaar later - duwt ons gemeentebetuur met een simpele brief deze mensen in de complete onzekerheid. Het wordt nog straffer als je leest dat je via deze vermeende voetweg in een broek terechtkomt en dat er wat verder een degelijke parallele weg loopt.

Het lijdt m.i. geen twijfel dat één of andere potentaat of naturalist de heropening van deze voetweg afdwingt en dit op basis van een kaart van een eeuw(!) geleden.
In plaats van ervoor te zorgen dat de heropening van deze nutteloze voetweg geannuleerd wordt, heeft ons schepencollege er niet beter op gevonden dan aan te sturen bij de betrokkenen om de voetweg  te verplaatsen naar de rand van hun perceel.
In dit scenario moet het gezin dus een flink stuk grond (gratis?) afstaan en een nieuwe afspanning plaatsen. Ik ben benieuwd of de gemeente, in casu de stedebouwkundige dienst die in deze zaak zeker een flinke klont hoeveboter op ‘t hoofd heeft, zal schadeloos stellen of tenminste tussenkomen in de kosten.

Maar eigenlijk moeten we eisen dat het gemeentebestuur voor haar inwoners opkomt door in dit geval alle wettelijke middelen aan te wenden om deze redeloze beslissing van "hogerhand" ongedaan te maken. Helaas lijkt dit niet te zullen gebeuren. Daarentegen gebruikt de gemeente wel ons belastingsgeld om in beroep te gaan tegen een gerechtelijk vonnis m.b.t. de sluiting wegens geluidsoverlast van Jeugdhuis Den Uitlaat.
Begrijpe wie kan.

De situatie met voetweg 68 heeft raakvlakken met wat bewoners in de Guido Gezellelaan in Aarschot overkwam  (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aarschot/bewoners-vergaderen-over-voetweg-die-door-huis-loopt-a2157028/). Misschien is het interessant om te bevragen wat zij konden bereiken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten