13 januari 2016

Hallo sjampetter!

Nancy Deprez
Weet u wie uw wijkinspecteur is? Via de website van de gemeente of van de Politie Hageland http://www.lokalepolitie.be/5389/wijkwerking.html verneem je alvast meer. Zo onder andere wat we van onze wijkagent(e) moeten verwachten, namelijk
  • actief contact onderhouden met de inwoners, de gemeentebesturen en de organisaties in hun wijk (zoals scholen, OCMW, horeca, bedrijven en verenigingen...)
  • het aanspreekpunt zijn voor alle bewoners en samen met de inwoners, gemeentebestuur en andere instanties bijdragen aan de veiligheid in je buurt.
  • toezicht houden, bemiddelen, inwinnen informatie en inlichtingen, opsporingen en vaststellingen in hun wijk doen
  • helpen bij het bestrijden van overlast en het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid
  • aan preventief toezicht doen, vakantietoezicht,
  • verkeersregeling aan scholen
  • gerechtelijke opdrachten en controle van domicilies behoren tot hun taken

U merkt het, dit is een formidabel takenpakket dat niet simpel is om degelijk en zonder stress binnen een normaal dienstrooster uit te voeren. U hoeft dus niet verbaast te zijn dat uw wijkagent(e) een grote onbekende voor u is, tenzij u zich uiteraard in een penibele situatie bevond.

De wijkinspecteur voor Tielt is nog steeds oudgediende Bart Willems en voor Winge is dit Joke Celen. In Houwaart en Meensel-Kiezegem zwaait Nancy Deprez voortaan de matrak in vervanging van Ilse Beeken. 

Opgelet, aan de webpagina van de Hagelandse Politie moet nog wat gesleuteld worden voor de contact informatie van de wijkagent ( http://www.lokalepolitie.be/5389/component/contact/49-algemeen/9-hermanvanrietvelde.html ). 



Bij het woord 'wijkagent' denk ik onwillekeurig aan de ter ziele gegane veldwachter, champetter of garde. Volgens mijn oma was die vroeger alomtegenwoordig in 't dorp, meestal per fiets of te voet, kende elkeen en ieder probleempje en dwong respect en ontzag af, zowaar een notabele. Tegenwoordig is de wijkagent eerder een gedoemd bureaucraat in uniform, die slechts af een toe een noodzakelijke verplaatsing maakt en dan nog vaak met een milieuonvriendelijke oldtimer van de voormalige rijkswacht. 

Het lijkt me meer dan wenselijk dat de Politieraad of Zonechef de huidige tijdsbesteding bijstuurt in functie van het zo mooi verwoordde takenpakket.  En zou het geen goed idee zijn om voor elke wijkagent een (elektrische) fiets aan te kopen als blijk van waardering, als ecologisch alternatief voor de pakmobiel, als stimulans voor een fitte politie en bovenal om het directe contact met zijn/haar buurtbewoners te bevorderen? 


Ik ben alvast gewonnen voor meer blauw (t.t.z. Politie, niet enkel Vld-politici) te voet of per fiets in onze wijk te begroeten i.p.v. de 'combi'duo's in een vw-busje, scheurend door de straat of verdoken achter een flitsertje zittend. Vive le vélo en hallo sjampetter!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten