26 februari 2016

Over Gemeentelijke Dom_otica in Tielt

Een dik jaar geleden las ik in de krant over grote miserie op het gemeentehuis van Tielt-Winge. Er was echter geen probleem in de gemeenteraad, maar wel in de sjieke nieuwbouw van het gemeentehuis.
Blijkbaar floepte daar ’s avonds de verlichting geregeld aan en uit alsof het er spookte. Niets was minder waar werd resoluut beweerd. Het had te maken hebben met het nieuwe hyperactieve domotica systeem dat een eigen leven aan ‘t leiden was. Volgens de installateur kwam dit door de wiebelende gordijnen. Het bijstellen van de sensoren bleek geen oplossing en dus mysterie en miserie op ’t gemeentehuis.

In tegenstelling tot de oppositieleden van NVA-CDV-Groen kon het paarse schepencollege hier niet mee grimlachen. Het wees dan ook met verschonende vinger naar het vorige college van CDV-SP.a, die de domotica plannen zonder muurschakelaars goedkeurde en bovendien de geviseerde aannemer had geselecteerd. Over het feit dat het huidige schepencollege wel vlot de oplevering van dit wispelturig gordijnsysteem aanvaardde werd niet veel gerept

Was het een plaaggeest of een frats? Een vleer- of andere grijze muis? “Meer dan waarschijnlijk geen van allen”, hoorde ik een specialist-betweter zeggen. Het had mogelijks te maken met een oudere type afstandsbediening van een zappende overbuur. Een dergelijke 'remote control' werkt immers met radiogolven en die kunnen een goedkoop domotica systeem danig in de war sturen. Telkens als de buurman of -vrouw van zenderkanaal op televisie of digicorder verandert schakelt dan de verlichting in het gemeentehuis aan. Het was dus een kwestie van de ontregelende zapper te vinden en de eigenaar te vragen om zijn TV na de kantooruren enkel handmatig van kanaal te veranderen. 

Gezien het raadselachtige van deze hilarische kwestie moest een nijvere patrimoniale schepen Van de Gaer (Open-VLD) op urgent onderzoek.
Of de verstorende zapper gevonden werd en het spook verdreven is, heb ik nadien niet gelezen op facebook of in de regiokrant, maar 't was gegarandeerd ludieke publiciteit voor Tielt-Winge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten