30 september 2018

Tielt-Winge. Scenario voor de fusie B-TW

Tielt-Winge. Door de "inspanningen" voor de gemeenteraadsverkiezingen is er bij onze politici nauwelijks nog aandacht voor de fusie van gemeenten. Intussen zit er wel een verplichte samensmelting van Tielt-Winge bij Aarschot of Lubbeek en voor Bekkevoort bij Diest of Scherpenheuvel aan te komen, tenzij beide dorpen het onderling op een akkoord gooien vóór 2020.

Ik stuitte op de website van HLN "De Stem van Vlaanderen (https://destemvanvlaanderen.hln.be/) op een bevraging bij de lijsttrekkers van Tielt-Winge. Voor het thema "Tielt-Winge wel of niet fusioneren? " antwoordden alle lijsttrekkers slinks neutraal, kwestie van geen trammelant te evoceren in deze periode. 
Het is evenwel een publiek geheim dat het uittredend schepencollege van Tielt-Winge nogal tuk is op Bekkevoort als fusiepartner en met reden.

Volgens mijn buurman - en hij kan het weten - zou zo'n fusie een bijzonder lucratieve deal kunnen worden. Bekkevoort is een welstellende gemeente, goed beheerd, recent vernieuwde hoofdwegen, een degelijk urbanisatie beleid, een nieuw gemeentehuis, een gunstig gelegen bedrijventerrein en met een reeks goed geplaatste windturbines. Bovendien zijn er nog middelen om het verenigingsleven te ondersteunen.

Tielt-Winge daarentegen zit financieel aardig in de piepzak door enkele bovenmatige sociale projecten waarvoor o.m. alle gronden van het OCMW verkocht moesten worden. De oeverloze wegenis- en rioleringswerken werden een gesel voor vele inwoners en broodroof voor aanpalende handelszaken. Daarbij werden diverse belastingen verhoogd en nieuwe ingevoerd. De ontwikkeling van TW is voor jaren gehypothekeerd.

In een matrimonium met Bekkevoort wordt een flink deel van de schuldenlast van TW mee gedragen door de nieuwe partner want de belastingen en retributies worden beslist gelijkgesteld op het hoogste niveau.
Het spreekt vanzelf dat TW wat in ruil moet geven. Logischerwijze worden daarom de gemeentelijke administratie en loketdiensten gecentraliseerd in Bekkevoort, waar ook al de Politiezone Hageland gehuisvest is. 
Alle sociale diensten kunnen dan terecht in het gemeentehuis aan de Kruisstraat en dus in de nabijheid van het dienstencentrum en Solveld. Het huidig OCMW-gebouw in Sint-Joris-Winge wordt daarna verkocht aan een of andere projectontwikkelaar.

De technische diensten van TW verlaten de gebouwen in Heuvelstraat en de Jongensschool en worden gegroepeerd in de centraal gelegen werkplaatsen aan de Staatsbaan in Bekkevoort. 
Jeugdhuis Den Uitlaat ruilt daarna zijn stek in de Heuvelstraat voor een plaats in de vrijgekomen lokalen achter de Jongensschool van Tielt. Zij komen dus terecht vlak naast hun fuifzaal en kunnen beschikken over de ruime parking aan het gemeentehuis. Ook het gebouw met terrein van de oude melkerij in de Heuvelstraat wordt verkocht. Nog eens kassa kassa dus voor de gemeente en geen klachten meer over geluidsoverlast en de kostelijke rechtszaken hierover.

Gezien de ligging en toeristisch karakter wordt Huize Hageland omgevormd tot brasserie en in concessie gegeven. De huidige gebruikers krijgen elders een stek in de regio. Deze site zal verder ontplooid worden als trekpleister in combinatie met de Vlooybergtoren.
De containerparken in Assent en Tielt worden gesloten en een groot nieuw afvalpark wordt gevestigd langs N2 Diestsesteenweg in de buurt van de Tomberg en Horenweg. Deze nieuwe centrale locatie is gemakkelijk bereikbaar en vermindert drastisch de afvaltrafiek in de beide dorpskernen,

Bij een fusie komen er ongetwijfeld banen op de tocht maar vermoedelijk geen naakte ontslagen. Het ganse opzet is immers bedoeld om uitgaven te verminderen door efficiëntie. Hier en daar zullen weliswaar enkele personeelsleden al dan niet zonder loonverlies een aangepaste job moeten krijgen of omgeschoold worden. 
Door de diverse verschuivingen wordt de financiële situatie voor TW zeker minder armtierig.

Over de kwintessens van deze fusie kunnen beide gemeenten moeilijk enig bezwaar hebben, maar politiek ligt het blijkbaar allemaal gevoelig. Vandaar dat tot nu toe de toenadering zowat verloopt als het paringsritueel bij stekelvarkens
In de paartijd maken die op hun eentje allerlei geluiden, van snuivend blazend tot snurkend geknor. Deze geluiden geven aan dat ze zich gederangeerd voelen maar zeker niet bedreigd. Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren. Dit kan uren duren voordat het vrouwtje toegeeft (of er alsnog vandoor gaat). Voorlopig doen onze lokale bewindslieden ook niet veel anders dan wat knorren, maar allicht komt het toch goed met B-TW.

Enig ander scenario zou  voor beide stekelvarkentjes schabouwelijk zijn, want zij verlummelden eerder al een fikse fusiebonus van 500 euro per inwoner of zowat €8 miljoen.         Hello B* here we come!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten