11 oktober 2018

Tielt-Winge. Tussen Politiek en Pamperzak.

Tielt-Winge.
Door de onstuitbare verdichting van onze woonkernen met appartementen en sociale woningen is weldra de selectieve inzameling van afval meer dan ooit aan de orde. Wie ergert er zich niet aan de uitgebreide opslag van alle soorten afvalzakken en bakken? De bruine, de blauwe, de roze, glas, het papier & karton en het klein gevaarlijk afval nemen veel plaats in en ontsieren het terras. Ze trekken ongedierte aan, laten soms mottige plekken na en rieken best onaardig tijdens warme dagen.

Nu hoor ik van mijn buurman dat er ideeën zijn voor een aparte inzameling van luiers, met name de invoering van een “pamperzak”.
Zoals de roepnaam aangeeft, is deze een vuilniszak speciaal bestemd voor wegwerpluiers en incontinentiemateriaal. Studies hebben immers uitgewezen dat pampers voor 100 procent gerecycleerd kunnen worden! Het papier en plastic ervan worden teruggewonnen en de ontlasting omgezet in compost. Het afvalwater ervan wordt biologisch afgebroken. Van restafval is er dus geen sprake.
Ecowerf, waar burgervader Beeken vaandeldrager is en dat voor de inzameling van ons afval instaat, publiceerde reeds in 2005 een lijvig rapport van Ovam over de haalbaarheid van zo’n pamper recyclage.

Buurman becijferde dat in Tielt-Winge zo’n 1000 pampers per dag in de vuilzak belanden. Grof geschat betekent dat er maandelijks zowat 30.000 van deze gebalde bokshandschoentjes in de bruine zak gepropt worden. Vooral ouders met pampers zitten dus met een fikse kost voor dure bruine vuilzakken. Erger nog is dat deze bovendien niet meer wekelijks opgehaald worden.

Een pamperzak van 30 liter zou minstens 25% goedkoper kunnen zijn dan eenzelfde bruine zak van 1,10 euro/zak. De gemeente ontvangt bovendien wat extra inkomsten uit de verkoop van de gerecycleerde grondstoffen. Wel is het zo dat de nieuwe gele vuilzak uitsluitend dient voor luiers e.d. en dus niet voor kattenbakvulling, hondenpoep, drek van hangbuikvarkentjes of andere dierlijke excrementen.
De pamperzakken kunnen in het containerpark tijdens de openingsuren afgeleverd worden. Ze worden opgeslagen tegen geurhinder in een gesloten container. Met één ritje langs het containerpark bent u dan eensklaps verlost van een heleboel troep.

De sossen (of wat er van overblijft) staan ongetwijfeld positief t.o.v. zo’n voorstel met sociaal karakter. Voor gezinnen met jonge kinderen zou het een serieuze ontlasting zijn van hun bruine zak. Een sympathisant van NVA ziet een selectieve inzameling ook wel zitten, zeker als de kleur van de kakzak geel is.  De andere dorpspartijen zijn moeilijker te peilen. Het feit dat de pamperzakken door de inwoners zelf naar het containerpark worden gebracht veroorzaakt onvermijdelijk trafiek in de Dorpsstraat. Dit ongemak verandert natuurlijk zodra het containerpark aan de Aarschotsesteenweg opent.
De vraag is echter of rondrijden met een gele pamperzak op de achterbank een psychologische impact zal hebben.

Toch valt het niet te ontkennen dat op gebied van afvalbeleid (https://www.tielt-winge.be/activiteitendetail.aspx?id=860) de promotie van herbruikbare katoenen luiers niet de verhoopte ommekeer bracht in Tielt-Winge. Kortom, er staat weinig de invoering van de gele pamperzak in de weg. Het is dus enkel een kwestie van het politiek proces met Ecowerf te starten en een belastingsreglementje goed te keuren. Het is dan ook uitkijken naar de verjonging van de gemeenteraad – bij wie de pamper problematiek nog goed in de neus zit – voor een doorbraak in dit oude pamper dossier van Ovam en een volgepropt terras.

Na de pamperrekening krijgen we misschien weldra de gele pamperzak. Slimme handelaars kunnen cadeaubons voor gele luierzakken op de geboortelijst zetten. Een uitgekiende stapelrek voor al die zakken op het terras of balkon zou ook handig zijn. Het moet gezegd, ik vond helaas nergens in de verkiezingspropaganda enige intentievermelding hierover, ook niet bij de jonge ouders-kandidaten en zorgverstrekkers-kandidaten. Hm!?
Als uitsmijter voeg ik nog de link toe van een proper artikeltje "Van luiers tot duurzame dakpannen" geschreven door Renaud Chaudoir uit 2013  https://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/van-luiers-tot-duurzame-dakpannen-625.html.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten