26 februari 2016

Over Gemeentelijke Dom_otica in Tielt

Een dik jaar geleden las ik in de krant over grote miserie op het gemeentehuis van Tielt-Winge. Er was echter geen probleem in de gemeenteraad, maar wel in de sjieke nieuwbouw van het gemeentehuis.
Blijkbaar floepte daar ’s avonds de verlichting geregeld aan en uit alsof het er spookte. Niets was minder waar werd resoluut beweerd. Het had te maken hebben met het nieuwe hyperactieve domotica systeem dat een eigen leven aan ‘t leiden was. Volgens de installateur kwam dit door de wiebelende gordijnen. Het bijstellen van de sensoren bleek geen oplossing en dus mysterie en miserie op ’t gemeentehuis.

In tegenstelling tot de oppositieleden van NVA-CDV-Groen kon het paarse schepencollege hier niet mee grimlachen. Het wees dan ook met verschonende vinger naar het vorige college van CDV-SP.a, die de domotica plannen zonder muurschakelaars goedkeurde en bovendien de geviseerde aannemer had geselecteerd. Over het feit dat het huidige schepencollege wel vlot de oplevering van dit wispelturig gordijnsysteem aanvaardde werd niet veel gerept

Was het een plaaggeest of een frats? Een vleer- of andere grijze muis? “Meer dan waarschijnlijk geen van allen”, hoorde ik een specialist-betweter zeggen. Het had mogelijks te maken met een oudere type afstandsbediening van een zappende overbuur. Een dergelijke 'remote control' werkt immers met radiogolven en die kunnen een goedkoop domotica systeem danig in de war sturen. Telkens als de buurman of -vrouw van zenderkanaal op televisie of digicorder verandert schakelt dan de verlichting in het gemeentehuis aan. Het was dus een kwestie van de ontregelende zapper te vinden en de eigenaar te vragen om zijn TV na de kantooruren enkel handmatig van kanaal te veranderen. 

Gezien het raadselachtige van deze hilarische kwestie moest een nijvere patrimoniale schepen Van de Gaer (Open-VLD) op urgent onderzoek.
Of de verstorende zapper gevonden werd en het spook verdreven is, heb ik nadien niet gelezen op facebook of in de regiokrant, maar 't was gegarandeerd ludieke publiciteit voor Tielt-Winge.

7 februari 2016

Frituur De Puntzak en andere ingevingen

Door het al dan niet vermeende geklungel met de gemeentelijke boekhouding en het extra schepenpostje voor Fons Lemmens, tevens voorzitter van het OCMW, is SP.a-coalitiepartner Open VLD zwaar gaan saneren. Gemeentepersoneel moe(s)t afvloeien, activiteiten zoals bibs werden gecentraliseerd, het gebouwenfonds voor de jeugd aangeslagen, Eddie's uitleendienst voor onze verenigingen ingepalmd en subsidies door de mangel gedraaid, enz.
Minder uitgeven en meer inkomsten genereren is de strategie. Dus moesten de tarieven van diverse gemeentelijke dingen omhoog en betalen de kampeerders op de weide aan het chirolokaal in Winge voortaan fors liggeld.

Naast verhuring op korte termijn, wordt er ook werk gemaakt van betalende concessies op terreinen van de gemeente.
Een eerste zaak is al rond, namelijk een stuk van de al krappe parking aan het voetbalplein van Winge is verhuurd voor een frietkraam “de Puntzak” inclusief bijhorende parkings. Behoudens een faillissement van deze huurder, levert dit gegarandeerde huurinkomsten, verkoop van vuilzakken, GAS-boetes voor zwerfvuil en parkeerbonnen op, vooral op vrijdagavond als er voetbal is en een evenement in GC De Maere. 

Daarnaast behoren ook een concessie voor de plaatsing van bijvoorbeeld een brood- en aardappelenautomaat aan huize Pypen in Kiezegem en aan zaal Sint-Denijs in Houwaart tot de mogelijkheden.
Aan de Vlooybergtoren in Tielt lijkt een vergunning voor een (mobiel) frietkraam niet rendabel. Er is immers reeds een frituur in de buurt en het is de vraag of toeristen en zigeuners daar een frietje willen steken. De discrete inplanting van een sanitaire container met toiletten met muntslot zal daarentegen wel een hele opluchting zijn voor de vele bezoekers van de ijzeren trap. Enkele automaten met frisdrank en snoepgoed complementeren het plaatje voor deze site.
Ik ben benieuwd welke strapatsen er allemaal uit de bus gaan komen.

3 februari 2016

Onze gewilde Weldoener

In tegenstelling tot rest van het schepencollege in Tielt-Winge, is onze schepen van diverse sociale zaken een doorwinterde dorpspolitieker die niet steeds zeurt over het zwarte gat in de gemeentekas. Hij is een schrander man die al jaren onverdroten verder bouwt en opbouwt. En dit moet heel letterlijk genomen worden, want hij verzet immers bergen grond, beton en bakstenen als voorzitter van ons OCMW.

Het merendeel van zijn ondernemingsdrift gaat strategisch richting Tielt naar zijn miljoenen projecten Zonnedries en Solveld. Voor het Lokaal Dienstencentrum Zonnedries (LDC) liet hij daar eerder al 23 serviceflats bouwen. Binnenkort komen er nog eens 8 zorgflats bovenop, tezamen met een conciĆ«rgewoning en een nieuw lokaal dienstencentrum met sociaal restaurant met grootkeuken voor 500 warme maaltijden-in-lijn. Aan het Solveld worden volgend jaar bovendien 82 (!) sociale woningen gebouwd. Aan de Glabbeeksesteenweg in Winge komen er 17, nul in Houwaart en niks in Meensel-Kiezegem. Iedereen naar Tielt dus, the-place-to-be

Onze Tielse Fonz De Bouwer heeft niet de Lotto gewonnen, maar maakte voor zijn geweldige sociale projecten simpelweg de vele opgebaarde legaten van het OCMW vakkundig te gelde.
Als overtuigd socialist weet hij dat geld moet rollen, want daar wordt bijna iedereen beter van, komen er nieuwe postjes bij en levert het hem in 2018 wellicht broodnodige voorkeurstemmen op in zijn Tieltse habitat.

En wanneer hij over enkele jaren uitgebreid dineert in zijn sociaal restaurant met annex grote keuken, dan zal iedereen hem aanstaren als onze Tieltse gewilde Weldoener, die net voor het definitief afschaffen van de OCMW-raad deze lucratieve klapper lanceerde tot verbeten gejubel van zijn concullega's, die hiervoor jaren hardleers de knip op de gemeentekas hielden. Uiteraard ook tot groot jolijt van alle Tielt-Wingenaren die voor ettelijke jaren mee bevoorrechte sponsors zijn van dit nobele Tieltse you-place project.

Het is momenteel nog niet duidelijk of we in 't LDC-restaurant ook Ć  la carte kunnen eten en betalen met maaltijdcheques, maar met deze sociale schepen mogen we er alvast op hopen.