22 november 2018

Tielt-Winge. Het Sinterklaascomplot.

Tielt-Winge. Sinterklaas is weer in ‘t land. Hoera, hoera! Zoals de traditie het wil meerde vorige week de stroomboot uit Spanje netjes op schema aan bij de Antwerpse Westkaai. Het viel op dat onze kranige eminentie Slecht-Weer-Vandaag, zijn witte volbloed, op stal had gelaten had.  De pietenbende was helemaal niet gitzwart meer zoals vroeger, maar leken smoezelige bleekscheten. Mogelijk rekruteert de sint voortaan goedkopere hulpjes uit het oosten. Ik vermoed echter dat het allemaal te maken heeft met het groeiend ongenoegen over religieuze tekens en elke vorm van subordinatie, in het bijzonder van kleurlingen. 
Foto van http://stopblackface.com/kozp-crowdfunding/
In Holland is er al jaren stevig protest tegen de “zwarte” piet met knullige exclamaties als KOZP ('Knock Out Zwarte Piet') of 'zwarte piet hoort niet', met politiekordons en een infantiel partijtje eiergooien i.p.v. met snoepjes bij de intrede. Je zou haast denken dat sinterklaas en roetkompanen misschien wel een kogelvrij vest onderaan dragen. Erg hé. En ik die dacht dat de ommegang van de brave sint een evocatie was van een bijzonder genereus man en met als apotheose het pakjesfeest voor kindjes op 6 december.  

Volwassenen geven helaas steeds minder blijk van enige fantasie over de conceptie van dit hoogfeest. Kinderen associëren vandaag sinterklaas met bombastische cadeautjes en gesofistikeerde gadgets, gekozen uit vingerdikke catalogi en online folders. Een meute volwassen maken er bovendien nog eens een etnische janboel van. Ik vraag me af of ouders tegenwoordig het bijzondere verhaal van de “goedheiligman en zijn Moorse knechten” nog (kunnen) vertellen? Wist u, bijvoorbeeld, dat historici nog steeds hun klomp breken over het onlogische feit dat Moren (de islamitische veroveraars van Spanje) als garde werkten voor de uit Turkije afkomstige rooms-katholieke Nicolaas van Myra (sinterklaas)?

Sinds de publicatie van het sinterklaasverhaal - zo'n 170 jaar geleden - is vooral de uitbeelding van de pieten geëvolueerd van strenge hoeders naar kindvriendelijke logistieke medewerkers. De roe werd al lang formeel afgeschaft, vermits lijfstraffen verboden zijn, en in de grote jutten zak worden enkel nog snoepjes gepropt.  Nog steeds zijn er pietlutten die menen dat de oorspronkelijk zwarte knechten Ethiopische inwijkelingen waren. Voor hen is het opvoeren van een zwarte piet een verwerpelijke vorm van racisme, dat niet in het huidige tijdsbeeld past. Een behoedzame tegenargument van 'door schoorstenen kruipen maakt zwart' valt moeilijk te pruimen, niet in het minst door de kinderen zelf. Slechts weinig huizen hebben immers nog een echte schouw en op de meeste daken prijken nu gas- en verluchtingspijpen. 

Ook sinterklaas wordt op de korrel genomen, want hij draagt 'levensbeschouwelijke' tekens en symboliseert autoriteit. Vandaar dat hij preventief nu zijn gouden zegelring in Andalusië laat. Het kruisbeeld op zijn mijter is ook een mikpunt. Bij risicovolle uitstappen of op verzoek wordt dit dan ook steevast vervangen door een banale streep of iets dergelijks.
De Nederlandse stichting “De Pietenbende” heeft daarom enkele opmerkelijke aanpassingen doorgevoerd in de garderobe van de sint. Zo is er onder meer een statig rood petje als werkmijter in de plaats van de vaak ongemakkelijke hoge bisschopsmuts (https://www.depietenbende.com/sintskapstok).
Als alternatief voor de rode stola is er een lange wollen sjaal in de kleuren van KV Mechelen, maar zonder opdruk. Verder beschikt de sint over een mauve bovenkleed (tabberd) en dito rijbroek, alhoewel dit dan weer gevoelig kan liggen in Vlaamse voetbalmiddens.

Als dochter van Turks-Koerdische ouders gispt Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) de commotie over racisme en sinterklaas. Terugdenkend aan haar eigen kindertijd in Limburg: “Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaas. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders gedaan hadden.Er werd snoep verborgen met Sinterklaas en Pasen”. De politica vindt het “walgelijk en ongepast” dat “gekken” oordelen dat je het feest van andere religies niet mag vieren of naar hun muziek luisteren.

De hele hetze heeft ook in onze gemeente enige impact, observeert mijn buurman. Waar voorheen vele mama’s, oma’s en opa’s, voorzien van ruime tassen, met hun oogappeltje de gulle sint opzochten in meerdere warenhuizen, lijkt dit momenteel minder het geval te zijn. Steeds meer handelszaken inviteren trouwens niet langer Sint en Piet. Dit om elke controverse te vermijden. Je vindt bijvoorbeeld nog weinige aankondigingen over een sinterklaasbezoek op het Gouden Kruispunt. En ja, waarom hiervoor nog tijd vrijmaken? Niet veel kinderen lusten speculaas en clementines koopt mama haast wekelijks in de supermarkt. Chocolade is bovendien slecht voor de tanden en appelsiensap zit er elke morgen bij 't ontbijt of in de schooltas. Waarom dan nog voor de teevee vandaan komen, in een kille auto kruipen en de wachtrij trotseren voor de sint? Bol.com, Amazon, Dreamland e.a. leveren toch aan huis!      

Onze eigenste sportdienst van de Tielt-Winge is ook een stuk behoedzamer geworden. Op de aankondiging van het sinterklaasbezoek in de Sporthal van ’t Solveld staan geen kleurrijke sint en pieten afgebeeld, maar een oubollig prentje uit een kleurboek. Uit voorzorg, onzekerheid of in opdracht?  Uitvergroot kunnen de kindjes zo’n tekening dan wel naar eigen verbeelding inkleuren. Wie weet moet er volgend jaar ook nog een GDPR-verklaring opgemaakt worden voor elkeen die hiervoor inschrijft via E-mail. Of hoe een leuk initiatief door toedoen van een potsierlijke minderheid ten onrechte gaat interen in onze gemeenschap door dingen die kindjes in de verste verte aanbelangen.   
          
En dan is er ook nog het pedagogisch dilemma dat opgeworpen wordt: "Mogen ouders liegen over de toedracht van de sint? En wat met het opvoeren van zwarte piet als tucht- en afschrikmiddel?"  
Een ontmoeting met sinterklaas en zijn roetkompanen is voor elk kind wellicht onvergetelijk en voor enkelen al wat ingrijpender. Alleen al het inruilen van het vertrouwde fopspeen of andere ontfutselde belofte is vaak een aandoenlijke ruil voor een cadeautje. Als kind een handje moeten geven aan een wildvreemde piet, terwijl papa en mama altijd benadrukken van je niet in te laten met een rare snuiter, is toch conflicterend? Of op de schoot gezet worden van een ouwe meneer met kriebelend witte baard en geurend naar tabak of zweet. Laat staan dat je ook nog voor zijn troon een gedicht of liedje moet brengen!
Niets voor niks” is het harde devies al van in de peuterperiode. Of een kind hieraan een trauma overhoudt en of de weinige uitzonderingen deze premisse zullen bevestigen, lijkt me toch sterk overroepen.

Kinderpsychologe Marijke Bisschop vindt dat ouders niet zelf sinterklaas moeten ontmaskeren, maar dat de kinderen wel zelf op speurtocht zullen gaan als zij daar rijp voor zijn. Je bederft toch ook niet hun jeugdig enthousiasme bij het zien van kabouter Plop door er op te wijzen dat dit Walter uit Affligem is! Als goede ouder kan je uw kind vrij goed inschatten, zeker op emotioneel vlak. Het is dan ook de ouderplicht om hen te behoeden voor ieder “trauma”. “Laat kinderen kind zijn en hun verbeelding ten volle aanwenden, maar zorg voor een goede begeleiding op hun ontdekkingsreis naar volwassenheid”, is de wijze raad van specialisten.

Als een horde narcisten een sinterklaasfeest verbrodt met protestacties over kwesties waarvan de kinderen geen benul hebben, en bovendien het gebeuren van sinterklaas als een traumatisch risico wordt beschouwd, dan wordt dit feest herleid tot platte commercie en plundering van de portemonnee.  Hoog tijd dus om dit sluimerend sinterklaascomplot met furie te ontkrachten, willen we tenminste de teloorgang van deze traditie in de Lage Landen redden.

Denk eraan, wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is gedoe….. Ik heb mezelf dit weekend alvast getrakteerd op een paar kloeke speculazen sinterklazen, marsepeinen pieten en een flinke zak guimauvekes. Laat de lange winteravonden maar komen! Op 6 december is buurman aan de beurt met een portie dieetkoekjes en een bussel worteltjes voor de ezel, haha. Volwassenen blijven toch altijd grote kinderen, nietwaar!
                                                                   __________

11 november 2018

Tielt-Winge. Fileleed en Liefde op de E314

Tielt-Winge. Morgenvroeg is 't weer zover: kilometers fileleed over het hele land.
Of toch niet voor iedereen?

Buurman bracht in 2014 een leuke insteek over de file de E314 met het melancholisch liedje “Fileleed en Liefde”. https://www.youtube.com/watch?v=ooqOJsrDm3Y

Fileleed en liefde
oh wat gaat het traag
trager dan normaal
trager dan de wissel van de wacht tussen zon en maan

Wat voel ik mij alleen 
maar ik ben echt niet zo alleen
we rijden samen maar apart naar het binnenland

maar ik wil fileleed en liefde
met je delen 
draai het venster naar beneden
zet de radio op 10 
want ik wil fileleed en liefde met je delen
laat ons dansen in de regen
op de E314

traag, maar voor mij niet traag genoeg
je lijkt oogcontact te mijden als ik voorbij rij en teken doe

enik wil fileleed en liefde
met je delen 
draai het venster naar beneden
zet de radio op 10 
want ik wil fileleed en liefde met je delen
laat ons dansen in de regen
op de E314
de E314

oh zo mooi zo vrij zo snel
zo vogelvrij vertel 
je naam aan mij en dans 
tot het einde

oh wat gaat het traag
maar voor ons niet traag genoeg
morgen komt een nieuwe kans
een nieuwe dag
met fileleed en liefde
om te delen 
draai het venster naar beneden
zet de radio op 10 
want ik wil fileleed en liefde
fileleed en liefde
fileleed en liefde om te delen ...  

Tielt-Winge. Geen trammelant tussen Diest en Leuven?

Tielt-Winge. Vorige maand las ik in Het Nieuwsblad dat burgemeester Beeken de mobiliteit in Tielt-Winge en regio als het grootste probleem ervaart. “Wij hebben nood aan meer kwalitatief openbaar vervoer en aan een fietsostrade, vooral op de oost-west as”. Hij vervolledigt de bevraging van NB met “Als nieuwe burgemeester beloof ik plechtig dat we de hoge, openbare vervoersas tussen Leuven en Diest realiseren om het fileleed van al onze pendelaars te verzachten”.  Al vele jaren ijvert de burgemeester voor de aanleg van een tramverbinding. In 2014 liet hij al in NB optekenen dat de Tram Leuven-Diest het enige alternatief is tegen files. Dit staat ook in de Mobiliteitsvisie 2020 van De Lijn, waarbij gewag gemaakt wordt van 33 nieuwe tramlijnen, goed voor 813 km extra sporen. 

Ik vermoed dat de burgervader zich danig ergert aan de trage ochtendspits vanaf Tielt-Winge op de gewestweg N2 en E314. Het is uiteraard verre van leuk om iedere morgen en avond gevangen te zitten in een sputterende verkeersstroom, maar er is toch groeiende scepsis of een tramlijn of zelfs busbaan tussen Leuven en Diest het bumperrijden op de snelweg en Leuvensesteenweg zal verhelpen. Het probleem is niet uitsluitend te wijten aan het grote aantal voertuigen op de baan, maar vooral aan de gebrekkige ontsluiting van Leuven-Heverlee en de capaciteit van de verkeerswisselaar E314-E40 van en naar Brussel. Vele pendelaars moeten immers richting het industriepark van Haasrode en Brussel. 
Zullen verknochte autobestuurders kiezen voor een snelle tram of busverbinding en de auto dan thuis laten? Door weer en wind naar een bushalte hotsen en wachten in een bushokje of op het perron zijn net zo ergerlijk als de alsem van de file. Niet iedereen woont binnen een redelijke afstand tot een opstapplaats aan de N2. En dan hebben we het nog niet over de forse prijs van een tram- of busticket, de stakingen enz.

Een deel van de argumentatie voor sneller en beter openbaar vervoer berust op een een bevolkingsaangroei in de regio Leuven van 12% tegen 2030 en de daar aan gekoppelde toename van wegverkeer met 15-30%. De prognoses voor Tielt-Winge bevestigen m.i. deze cijfers niet.  Zo lees ik dat de bevolking in Tielt-Winge in de komende 10 jaar met maar 4% gaat aangroeien. Belangrijker is echter dat de actieve bevolking (18-64 jaar) in TW met meer dan 3% gaat dalen. En is het niet deze groep die zich iedere werkdag van en naar het werk wurmt?
In de komende jaren zal een toename van het wegverkeer wellicht niet aan de inwoners van Tielt-Winge liggen. De kwestie is ook of er rekening gehouden wordt met de evolutie van thuiswerk, telewerken en de groeiende e-commerce bij de inschatting van de toekomstige verkeersdrukte. Overigens is het buiten de spitsuren best goed tuffen op de Leuvensesteenweg en bovendien heeft enige verkeersdrukte toch ook een afremmende invloed op de rijsnelheid, nietwaar?

Waar in 2014 nog het hallelujah van de tram verkondigd werd, zijn er ondertussen toch wat twijfels gerezen over de haalbaarheid van een tram traject tussen Leuven-Diest. Vooreerst is er de aparte bedding die moet aangelegd worden en de doorgang door of rond een aantal dorpskernen, waaronder Sint-Joris-Winge. Ook Bekkevoort staat niet echt te springen en in Kessel-Lo is het amper mogelijk om een bijkomend baanvak te voorzien.
Bron: Regionet Leuven ( SBO-20140324-BOOK-01b.pdf)

Er zal verkeerstechnisch grondig gesleuteld moeten worden aan kruispunten. Naast de aanschaf van tramstellen, de onteigeningen en de aanleg van de bedding zullen ook tramstations, parkings en diverse accommodatie gebouwd moeten worden. Over het investeringsbudget heeft mijn buurman echter niets kunnen oppikken, maar in Limburg loopt er sinds 2004 een gelijkaardig project, namelijk het Spartacusplan. Het betreft een snelle tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht (ook zo’n 30 km lang) dat in 2005 een prijskaartje meekreeg van 55 miljoen euro. In 2011 werd het budget verhoogd naar 122,4 miljoen en momenteel wordt gewag gemaakt van een kostenplaatje tussen 217 en 259.000.000 euro (of een equivalent van 1000 sociale woningen). Na 14 jaar palaveren staat men daar nog niet veel verder dan de projectfase en als de kersverse burgemeester Steven Vandeput (N-VA) zijn kiesbelofte nakomt, zal er ook geen sneltram door Hasselt rijden.
Hopelijk is de investering voor Leuven-Diest iets minder hallucinant, maar dan nog gaat het over ettelijke miljoenen euro’s. Ook de overlast door trillingen en een laagfrequent geluid van de tram zijn ondertussen een niet onbelangrijk aandachtspunt geworden. Het stemt dan ook tot nadenken dat het uittredend gemeentebestuur van Tielt-Winge unaniem akkoord ging met De Lijn voor een nieuwe “hoogwaardige” vervoersas zonder de consequenties hiervan in te schatten. 

Eigenlijk is het moeilijk voor te stellen dat de N2 volledig omgevormd wordt tot twee rijvakken voor wegverkeer, een tramtracé en met twee veilige fietspaden. En waar en wanneer komt de aangekondigde fietsostrade?  Volgens de publicaties van BUUR (een team van stedenbouwkundigen, architecten, ruimtelijke planners en mobiliteitsexperten), besliste de provincie Vlaams-Brabant om haar ruimtelijk beleid bij te sturen. Er wordt nu gesproken over een “hoogdynamische structuur” en “HOV-assen” (hoogwaardig openbaar vervoer), met als eerste pilootproject de realisatie van zo’n HOV lijn Diest-Leuven-Tervuren.
Er wordt dus niet nadrukkelijk vermeld dat een tram het mirakelmiddel tegen fileleed is. Zo’n HOV-concept zou niet zozeer gericht zijn op snelheid van transport, maar vooral op kwaliteit en dienstverlening van het openbaar vervoer. Men beoogt hiervoor een “commerciële” snelheid van 50 km/uur. 

Een tramlijn aanleggen is zowat 30% tot 50% duurder dan een aparte bedding voor een snelbus, harmonicabus of trambus. Jawel, een TRAMBUS! Dit is een kruising van een autobus en een tram met als voornaamste verschil dat deze door haar lengte van 18 of 24 meter een grotere capaciteit (180 zitplaatsen) heeft dan de klassieke bus. Deze rijdt niet op sporen en is daardoor sneller en flexibeler in te zetten op nieuwe tracés. Zie videoclip (negeer de foute instapzijde!) https://www.youtube.com/watch?v=Fdgd106zVNM (https://www.delijn.be/nl/mobiliteitsvisie2020/brabantnet/testrit-trambus.html). 
Ook voor dit alternatief zijn er vele miljoenen euro’s nodig die misschien zinvoller aangewend zouden kunnen worden en minder nijgen naar prestigepolitiek.
De doorsnee Tielt-Wingenaar ligt niet wakker van wat er op de N2 gaat gebeuren, zeker niet in Houwaart, Meensel-Kiezegem, Optielt en Kraasbeek. In Sint-Joris-Winge echter gaat een bijkomend tracé waarschijnlijk pal door de dorpskern. Ook in Bekkevoort is dit het geval en bovendien is het ganse wegdek er pas heraangelegd en vernieuwd. Van planning gesproken….

Europees topambtenaar Jos Delbeke sloeg onlangs nagels met koppen toen hij zei: “Transport is het pijnpunt in ons land. Ik zie echter geen coherent beleid. Wat moet gebeuren weet iedereen: het gebruik van de wagen moet duurder, het openbaar vervoer goedkoper”. De gebruikskosten van de wagen zijn inmiddels de laatste jaren met meer dan 30% gestegen, maar de extra opbrengsten uit verhoogde taksen, BTW en de accijnzen op brandstof worden nog steeds niet gebruikt om het bus-, tram- of treinticket beduidend goedkoper te maken. Het is en blijft een torenhoge politieke patstelling, waarover meestal bij de verkiezingen trammelant gemaakt wordt maar die uiteindelijk geen kentering teweeg brengt.   

Uit recente verplaatsingsstatistieken van onze gemeente blijkt dat circa 32% verplaatsingen voor woon/werk en school/opleiding zijn. De overige zijn voor boodschappen, diensten en recreatie waarvoor men niet gauw de auto zal opgeven. Trouwens, wist u dat er in onze gemeente 1 op 2 inwoners een voertuig heeft? 
Files zijn dus een luxeprobleem. Het is simpel: hoe meer modale autobestuurders overschakelen op tram of bus, hoe minder fileleed en hoe meer plaats er vrijkomt voor het woekerend baantransport en een beperkte automobiel-elite.  

De tramvraag is wie er op een precieuze verbinding Leuven-Diest zit te wachten en of een goedkoper reisbiljet niet de hoogste prioriteit moet zijn voor de aanpak van de files?  
Het wordt uitkijken of de nieuwe coalitiepartner CD&V anno 2019 nog zo gezwind als in 2014 op de tram van de burgemeester (Open Vld) zal springen!  

_______________