30 september 2018

Tielt-Winge. Scenario voor de fusie B-TW

Tielt-Winge. Door de "inspanningen" voor de gemeenteraadsverkiezingen is er bij onze politici nauwelijks nog aandacht voor de fusie van gemeenten. Intussen zit er wel een verplichte samensmelting van Tielt-Winge bij Aarschot of Lubbeek en voor Bekkevoort bij Diest of Scherpenheuvel aan te komen, tenzij beide dorpen het onderling op een akkoord gooien vóór 2020.

Ik stuitte op de website van HLN "De Stem van Vlaanderen (https://destemvanvlaanderen.hln.be/) op een bevraging bij de lijsttrekkers van Tielt-Winge. Voor het thema "Tielt-Winge wel of niet fusioneren? " antwoordden alle lijsttrekkers slinks neutraal, kwestie van geen trammelant te evoceren in deze periode. 
Het is evenwel een publiek geheim dat het uittredend schepencollege van Tielt-Winge nogal tuk is op Bekkevoort als fusiepartner en met reden.

Volgens mijn buurman - en hij kan het weten - zou zo'n fusie een bijzonder lucratieve deal kunnen worden. Bekkevoort is een welstellende gemeente, goed beheerd, recent vernieuwde hoofdwegen, een degelijk urbanisatie beleid, een nieuw gemeentehuis, een gunstig gelegen bedrijventerrein en met een reeks goed geplaatste windturbines. Bovendien zijn er nog middelen om het verenigingsleven te ondersteunen.

Tielt-Winge daarentegen zit financieel aardig in de piepzak door enkele bovenmatige sociale projecten waarvoor o.m. alle gronden van het OCMW verkocht moesten worden. De oeverloze wegenis- en rioleringswerken werden een gesel voor vele inwoners en broodroof voor aanpalende handelszaken. Daarbij werden diverse belastingen verhoogd en nieuwe ingevoerd. De ontwikkeling van TW is voor jaren gehypothekeerd.

In een matrimonium met Bekkevoort wordt een flink deel van de schuldenlast van TW mee gedragen door de nieuwe partner want de belastingen en retributies worden beslist gelijkgesteld op het hoogste niveau.
Het spreekt vanzelf dat TW wat in ruil moet geven. Logischerwijze worden daarom de gemeentelijke administratie en loketdiensten gecentraliseerd in Bekkevoort, waar ook al de Politiezone Hageland gehuisvest is. 
Alle sociale diensten kunnen dan terecht in het gemeentehuis aan de Kruisstraat en dus in de nabijheid van het dienstencentrum en Solveld. Het huidig OCMW-gebouw in Sint-Joris-Winge wordt daarna verkocht aan een of andere projectontwikkelaar.

De technische diensten van TW verlaten de gebouwen in Heuvelstraat en de Jongensschool en worden gegroepeerd in de centraal gelegen werkplaatsen aan de Staatsbaan in Bekkevoort. 
Jeugdhuis Den Uitlaat ruilt daarna zijn stek in de Heuvelstraat voor een plaats in de vrijgekomen lokalen achter de Jongensschool van Tielt. Zij komen dus terecht vlak naast hun fuifzaal en kunnen beschikken over de ruime parking aan het gemeentehuis. Ook het gebouw met terrein van de oude melkerij in de Heuvelstraat wordt verkocht. Nog eens kassa kassa dus voor de gemeente en geen klachten meer over geluidsoverlast en de kostelijke rechtszaken hierover.

Gezien de ligging en toeristisch karakter wordt Huize Hageland omgevormd tot brasserie en in concessie gegeven. De huidige gebruikers krijgen elders een stek in de regio. Deze site zal verder ontplooid worden als trekpleister in combinatie met de Vlooybergtoren.
De containerparken in Assent en Tielt worden gesloten en een groot nieuw afvalpark wordt gevestigd langs N2 Diestsesteenweg in de buurt van de Tomberg en Horenweg. Deze nieuwe centrale locatie is gemakkelijk bereikbaar en vermindert drastisch de afvaltrafiek in de beide dorpskernen,

Bij een fusie komen er ongetwijfeld banen op de tocht maar vermoedelijk geen naakte ontslagen. Het ganse opzet is immers bedoeld om uitgaven te verminderen door efficiëntie. Hier en daar zullen weliswaar enkele personeelsleden al dan niet zonder loonverlies een aangepaste job moeten krijgen of omgeschoold worden. 
Door de diverse verschuivingen wordt de financiële situatie voor TW zeker minder armtierig.

Over de kwintessens van deze fusie kunnen beide gemeenten moeilijk enig bezwaar hebben, maar politiek ligt het blijkbaar allemaal gevoelig. Vandaar dat tot nu toe de toenadering zowat verloopt als het paringsritueel bij stekelvarkens
In de paartijd maken die op hun eentje allerlei geluiden, van snuivend blazend tot snurkend geknor. Deze geluiden geven aan dat ze zich gederangeerd voelen maar zeker niet bedreigd. Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren. Dit kan uren duren voordat het vrouwtje toegeeft (of er alsnog vandoor gaat). Voorlopig doen onze lokale bewindslieden ook niet veel anders dan wat knorren, maar allicht komt het toch goed met B-TW.

Enig ander scenario zou  voor beide stekelvarkentjes schabouwelijk zijn, want zij verlummelden eerder al een fikse fusiebonus van 500 euro per inwoner of zowat €8 miljoen.         Hello B* here we come!

23 september 2018

De Wissel van de Macht in Tielt-Winge

Tielt-Winge. Wat als in 2019 voor ’t eerst een dame burgemeester wordt van Tielt-Winge en het schepencollege voor minder dan de helft uit venten bestaat?
Het kan! Als de lijststemmen niet meer meetellen en alleen de persoonlijke voorkeurstemmen bepalend zijn voor de verkozenen is het misschien al bingo.  Zou dat geen opwindende wending zijn?

In het college, de raden en comités zouden de discours een stuk vormelijker verlopen. Gedaan met het gelul over o.m. “hij wordt langer en hoger” om daarna de staart in te trekken en de Callboys als zondebok aan te wijzen. Onze politieke narcisten zouden vaker lik op stuk krijgen en hun mannelijk cerebrum eindelijk moeten pramen.
Ook het empathisch en oplossend vermogen zal bijdragen tot de harmonisering van het dorpsleven. En dan hebben we het nog niet gehad over de efficiëntie en multitasking bij de uitvoering van het beleid.

We besparen op de schepen van Begraafplaatsen, want het merendeel der overledenen wordt in het crematorium gecomprimeerd. De schepen van Cultuur stimuleert onze groeiende multiculturele leefgemeenschap en sponsort groepsactiviteiten zoals boeren- en rommelmarkten, braderijen en offerfeesten.
Voortaan worden speeltuigen ten laatste vóór de aanvang van de zomervakantie geplaatst en niet meer eind september als het regenseizoen begint.
Gedaan ook met hele straten voor ettelijke tijd te laten herscheppen in slijkpoelen en ploeterplassen. Werken in aanneming verlopen in de toekomst volgens een strak lastenboek en worden met nultolerantie opgevolgd.

De schepen van Verkeer focust zich gepast op de doortocht van transmigranten o.m. door het uitdelen van een mandje streekproducten met bijvoorbeeld perenconfituur en appelsap, een TW ansichtkaart, caoutchouc botten of een kompas.
De wijkagent vliegt de straat op en krijgt hiervoor een elektrische fiets met zwaailicht, een mobieltje, een aangepaste tenue en spatwaterdichte picknickmand. Op kritieke plaatsen, aangeduid door een bedrijvige verkeerscommissie, worden flitspalen stiekem neergepoot.

De schepen van Middenstand herziet grondig de kerntaken van Hartje Hageland door o.m. hun tijdsbesteding m.b.t. kwestieuze samenaankoop-programma’s terug te schroeven en in ruil onze lokale neringdoeners ten volle te ondersteunen en te promoten.
Het straatbeeld zal groen kleuren door veelvuldig aangeplante bomen en weelderige struiken ter camouflage van beton- en baksteenblokken.
De schepen van Financiën gaat de handen vol hebben met een heleboel onzinnige of achterhaalde belastingreglementen door de mangel te halen. Bovendien wordt deze verantwoordelijk voor enkele OCMW-taken omdat in de toekomst er geen geld maar hoofdzakelijk renteloze leningen bekomen kunnen worden. Voor het Dienstencentrum wordt een overnemer gezocht en de catering eventueel uitbesteed.

O ja, in ’t gemeentehuis wordt ook nog de accommodatie aangepast ten behoeve van babyverzorging, borstvoeding en transgenders. Tevens is er voor de zetelende raadsleden een was- en strijkdienst via de Wijk-Werking (vroegere PWA) ingericht, zodat hun gezinsleven niet langer meer op de proef gesteld wordt. En waarom niet de grote noden in de gemeente aanpakken bij een geurend kopje fairtrade koffie, groene thee, een lokaal wijntje of een glaasje cava in de lounge op ’t bovenste verdiep?

Ik hallucineer nog even gelukzalig verder, maar ik besef ondertussen wel dat er ook nu gepolitoerde dames verkozenen worden die helaas de benodigde bestuurlijke vaardigheden en politieke competenties ontberen. Nu ja, dan is de situatie niet anders dan voorheen. Zij zullen de gemeente evenwel passend vertegenwoordigen bij de intercommunales, op recepties, ceremonies en uitstappen. 

Als klap op de vuurpijl worden de fusie-gesprekken met Bekkevoort opnieuw op gang gebracht, niet in het minst omdat burgemeester Hans een knappe gast is.
Hoera, hoera, hoera.
De wissel van de wacht, vrouwen aan de macht!


20 september 2018

Tielt-Winge. Wie de Jeugd heeft, heeft de Toekomst?

Tielt-Winge. Awel, ik ben positief verrast door het behoorlijk aantal jonge dames (en venten) die een plaats konden bemachtigden op de kieslijst van een of andere politieke partij in onze gemeente.  Verjongen noemen ze dat, maar vernieuwen is natuurlijk een andere kwestie. De vermeende generatiekloof leidt vaker tot obstructie dan constructie. Ervaring van en eerbied voor geverfde haren en kaal geplukte schedels primeren hé!  Het lijkt zeker niet evident om tegen oudere knarren op te boksen voor een lucratief zitje in de gemeenteraad of intercommunale. 

Ik kan mij trouwens niet van de indruk ontdoen dat het merendeel van de jonge kandidaten aantreden als gedoemde paladijnen van de hopman om mee de affiches te bekostigen, als hulpje tijdens de eetdagen, om irritante promotie te voeren via de sociale media en enige populariteit te verzilveren ten bate van de kieslijst. 

Ruim 2600 jaar geleden had ene Chinese filosoof Kong Zi, beter bekend als Confucius (551-479 vóór Chr.) dit al in de smiezen en sprak “Voor de jonge generatie moeten we respect hebben. Wie weet of zij die nu opkomen ons niet zullen voorbijstreven? Maar als mensen op veertig- of vijftigjarige leeftijd nog geen enkel aanzien hebben verworven, dan zijn ze het niet waard dat we ontzag voor hen hebben.”

Ziedaar m.i. het dilemma voor alle partijen...... of was Confucius misschien een populist? 

Nu ja, China is zeker Tielt-Winge niet!