6 maart 2022

Tielt-Winge. Yskoud in G.C. De Maere

IJskoud is het in G.C. De Maere van Tielt-Winge omdat de verwarming al drie maanden defect is. RIP de chauffage en de rest van het gemeenschapscentrum. Versleten, onherstelbaar, geen wisselstukken, geen hersteller, geen budget, geen cultuur en geen conciërge. 

Ajuus het gemeenschapsleven rond de kerktoren. Lokale middenstand, het dorpsleven, ooit zeven cafés en Winge op Wieltjes verdwenen ook al eerder tezamen met de pastoor en de kerststal aan 't oud gemeentehuis.

Het zat er al langer aan te komen in G.C. De Maere, want ook de boiler in de kelders van de betitelde cultuurtempel-van-weleer - thans deels wasplaats voor de voetballers - gaf al geruime tijd de geest. Aan sportievelingen sinds dan de keuze tussen bar rillen bij een koude douche of vuil en klef huiswaarts. Volgens de positivo's zijn dergelijke ongemakjes automatisch opgelost zodra het voetbalgebeuren naar Tielt (en bij suggestie annex de nieuwe padelvelden aan het Solveld) verhuist. 

Het actuele credo van de huidige politieke navelstaarders is “projectontwikkeling”, “dorpskernvernieuwing”, "herinrichting", “urbanisatie” en het trambus-tracé. Klinkt impressionant, chique en van academisch niveau. Een bijdehandse gemeentelijk bestuurder waardig dus. De Tielt-Wingenaar kijkt er ongetwijfeld reikhalzend naar uit.

google screenshot Vrt.be nieuws
google screenshot publicatie VRT.be van 17/01/2022


Tabula rasa
 dus voor meer beton, appartementen, meer parking en een hondenweide. Tijdens de afbraak van het gemeenschapscentrum kan de misfit voetbalkantine dienst doen als onderkomen van de kinderopvang (BKO). De muziekacademie gaat op de schopWeg de schrale kleedkamers, het lamentabel sanitair, de volle glasbollen, de odeur van het frietkot, de vaak overvolle parking voor de school. 

Ook een goede zaak voor het gedetacheerd gemeentepersoneel in De Maere. Cultuurcoördinatie gebeurt al sinds COVID 'noodgedwongen' van op de huiselijke keukentafel. Geen activiteiten in G.C. De  Maere betekent geen onderhoud, geen technische interventie, geen gepruttel, geen werk en dienstbetoon van thuis. Alle reservaties voortaan online, verkoop van vuilniszakken afgeschaft en binnenkort een rol PMD-zakken uit de automaat. Weg stress en een besparing die telt, iedereen content en Piet versneld met pensioen. Cultuur is duur!

Zouden wijlen burgemeesters Jos Merckx (CVP), Louisa De Mol-Mars (PVV) of schepen Firmin Celis (CVP) - zo te horen de mecenassen in de jaren 80 van dit gemeenschapscentrum en de muziekacademie - hun politieke nazaten anno 2022 zonder meer laten betijen? 

Gouverner, c'est prévoir!, toch?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten