13 oktober 2018

Tielt-Winge. Van Kieskoorts naar Kiespijn.

Tielt-Winge. Toen ik onlangs de riedel "De Kiezer is Keizer" zag, moest ik dit toch even overpeinzen. 
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2016 bleken zowat 782 inwoners in Tielt-Winge  - hetzij 9,3% van de potentiële kiezers - geen gebruik van hun stemrecht gemaakt te hebben. Zij kwamen ofwel niet opdagen of stemden blanco of ongeldig. Eén op tien is een opvallend gegeven dat wellicht zijn wortels heeft in de groeiende normvervaging, de vervlakking en zelfs apathie. Tijd dus voor een goede babbel met mijn illustere buurman.

Ik merk in mijn kenniskring inderdaad dat het leven van jong-volwassenen steeds minder onder de kerktoren afspeelt, maar wel in de stad, de studentenvereniging, op kot en in hun eerste job. Bij de ouders hebben ze enkel nog hun domicilie; gemakshalve of als vangnet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij zich steeds minder interesseren voor het thuisfront, laat staan er nog enige voeling hebben.
Onze lokale partijen proberen dit te ondervangen door populaire jongeren uit jeugdbewegingen of met grote vriendenkringen op de verkiezingslijsten te plaatsen. De visie van de partij en de vereiste competentie zijn vaak nog ouderwets ondergeschikt aan de populariteit van de verkiezingskandidaat. Het valt trouwens op dat ze deze rekruten op een onbeduidende plaats op de kieslijst geposteerd worden.

De middengroep van de kiezers zijn de inwoners die in volle gezinsontwikkeling zijn, bezig met zich te vestigen en of zich toespitsen op hun carrière. Dat leven is hyper druk met amper me-time en waar palaveren over het reilen en zeilen in de gemeenschap allerminst bij hoort. Het stemgedrag is eerder een emotionele dan rationele keuze en vaak ook beïnvloedt door sociale media en de vriendenkring.
Bij de derde groep van kiezers, aldus de analyse van mijn buurman, zijn de kinderen de deur uit, ligt het beroepsleven in de plooi en is de schuldenlast afgebouwd of onder controle. Er is tijd vrij voor persoonlijke dingen, het verenigingsleven en ruimere belevenissen. Vanuit hun ervaringen en contacten kunnen zij zich een goed beeld vormen over het gemeenschapsleven en dus het te voeren beleid in de gemeente. Helaas haken zij vaak af omdat telkens aan het eind van elke legislatuur bleek dat er zelden iets grondig veranderde. De recente graai-schandalen op hoger niveau versterken allicht deze groeiende afkeer en de drang tot een foert stem.

Het moet gezegd dat dit troebel beeld in de realiteit wel genuanceerder zal zijn. Uit ervaring weet ik wel dat, telkens als een gemeentelijke kwestie aangesneden wordt, de reacties emotioneler en bedrukter worden.
En toch zijn er gemeenten waar het echt anders is, zo blijkt uit enquêtes van het Nieuwsblad (begin 2016) oppert buurman. Het Kempische Vorselaar bijvoorbeeld scoort bijzonder goed in de tevredenheidspoll van de inwoners. Uit analyses blijkt dat het succes van dergelijke gemeentes gestoeld is op drie peilers, namelijk een goede financiële situatie, een gezonde dorpsmentaliteit en een spitant verenigingsleven.

In Tielt-Winge - volgens flyers "de parel van het Hageland" - is de situatie eerlijkheidshalve een beetje anders. De gemeentekas is deficitair door de schuldenlast en de te hoge kostenstructuur. Bovendien vindt buurman dat de politieke bestuurders er na 40 jaar nog steeds niet in slaagden om de vier deelgemeentes te smeden tot één solidaire gemeenschap. Schimmige projecten, gebrek aan degelijke communicatie over het lange en korte termijn strategie (en de middelen die daarvoor nodig zijn), alsook het ontbreken van zichtbare daadkracht wakkerden her en der achterdocht, wrevel en gelatenheid aan. 
Gelukkig zijn er nog de vele vrijwilligers die hun schouders onder het verenigingsleven blijven zetten, maar op wat uitzonderingen na beperken zij zich helaas tot de activiteiten rond hun kerktoren.

De huidige besturende coalitie maakte bij de aanvang van hun legislatuur in 2013 gewag van een onverwacht groot tekort in de gemeenterekeningen ingevolge boekhoudkundig hocus-pocus. De communicatie hierover was moedig, maar ook politiek onvermijdbaar. Er moesten belastingen ingevoerd of verhoogd worden, aan subsidies gesleuteld en uitgaven teruggeschroefd. Samen met de enorme verkeershinder door de oeverloze wegen- en rioleringswerken groeit het ongenoegen over verkeerde prioriteiten in het verleden en daardoor gemiste kansen.

Het is dan ook bedenkelijk dat er partijen zijn die hun verkiezingspropaganda gestoeld hebben op het genereus beloven van zaken die bezwaarlijk prioritair kunnen zijn in de huidige constellatie. Het valt op dat heel veel kandidaten aangeven van zich vooral te willen toespitsen op “het verenigingsleven”. Daarbij kan niet veel fout gedaan worden en per slot betaald het even goed. Slechts weinigen voelen zich geroepen om complexere “speerpunten” aan te pakken, zoals de onvermijdbare herstructureringen, planologie, urbanisatie, de nakende fusie en de gemeentelijke financiën.
Het is trouwens opmerkelijk dat onze blauw-rode coalitie nalaat om in volle campagne de impact en het financiële resultaat van hun bijsturingen te etaleren. Angst of een gemiste kans? Ook valt er weinig te bespeuren over de visie van elke partij m.b.t. het op te maken meerjarenplan (verplichte BBC) voor 2020-2025.

Kortom, de kiezer moet aan de hand van wat holle kiesclichés een bolletje kleuren, wetende dat uiteindelijk machtshonger en het compromis daartoe zal prevaleren. Als in de krant staat dat een burgemeester 5238 euro bruto per maand en een schepen 3143 euro betaald krijgt, dan moet de kiezer o.i. toch eens diep nadenken en zondag echt wel uit de kast komen.
De Tielt-Wingenaar moet kansen bieden aan onderlegde, gedreven en eerlijke kandidaten, onafgezien van de partij en kleur. Mensen die zich willen opwerpen voor de ganse gemeenschap en niet enkel voor één of andere kerktoren.


Hoopgevend is dat er echt wel sterke vrouwelijke kandidaten op de verkiezingslijsten staan. Zij kunnen voor de subtiele ommezwaai zorgen op ’t verdiep in de Kruisstraat. Hopelijk krijgen ze een faire kans tijdens het ellebogenwerk bij de taakverdeling na de verkiezingen. 
Onze politici zitten met kieskoorts, maar bij de inwoners is deze al even omgeslagen naar kiespijn..

Dream on girl !” mompelt buurman en weg was hij....... Moa ven toh, pfft !


11 oktober 2018

Tielt-Winge. Tussen Politiek en Pamperzak.

Tielt-Winge.
Door de onstuitbare verdichting van onze woonkernen met appartementen en sociale woningen is weldra de selectieve inzameling van afval meer dan ooit aan de orde. Wie ergert er zich niet aan de uitgebreide opslag van alle soorten afvalzakken en bakken? De bruine, de blauwe, de roze, glas, het papier & karton en het klein gevaarlijk afval nemen veel plaats in en ontsieren het terras. Ze trekken ongedierte aan, laten soms mottige plekken na en rieken best onaardig tijdens warme dagen.

Nu hoor ik van mijn buurman dat er ideeën zijn voor een aparte inzameling van luiers, met name de invoering van een “pamperzak”.
Zoals de roepnaam aangeeft, is deze een vuilniszak speciaal bestemd voor wegwerpluiers en incontinentiemateriaal. Studies hebben immers uitgewezen dat pampers voor 100 procent gerecycleerd kunnen worden! Het papier en plastic ervan worden teruggewonnen en de ontlasting omgezet in compost. Het afvalwater ervan wordt biologisch afgebroken. Van restafval is er dus geen sprake.
Ecowerf, waar burgervader Beeken vaandeldrager is en dat voor de inzameling van ons afval instaat, publiceerde reeds in 2005 een lijvig rapport van Ovam over de haalbaarheid van zo’n pamper recyclage.

Buurman becijferde dat in Tielt-Winge zo’n 1000 pampers per dag in de vuilzak belanden. Grof geschat betekent dat er maandelijks zowat 30.000 van deze gebalde bokshandschoentjes in de bruine zak gepropt worden. Vooral ouders met pampers zitten dus met een fikse kost voor dure bruine vuilzakken. Erger nog is dat deze bovendien niet meer wekelijks opgehaald worden.

Een pamperzak van 30 liter zou minstens 25% goedkoper kunnen zijn dan eenzelfde bruine zak van 1,10 euro/zak. De gemeente ontvangt bovendien wat extra inkomsten uit de verkoop van de gerecycleerde grondstoffen. Wel is het zo dat de nieuwe gele vuilzak uitsluitend dient voor luiers e.d. en dus niet voor kattenbakvulling, hondenpoep, drek van hangbuikvarkentjes of andere dierlijke excrementen.
De pamperzakken kunnen in het containerpark tijdens de openingsuren afgeleverd worden. Ze worden opgeslagen tegen geurhinder in een gesloten container. Met één ritje langs het containerpark bent u dan eensklaps verlost van een heleboel troep.

De sossen (of wat er van overblijft) staan ongetwijfeld positief t.o.v. zo’n voorstel met sociaal karakter. Voor gezinnen met jonge kinderen zou het een serieuze ontlasting zijn van hun bruine zak. Een sympathisant van NVA ziet een selectieve inzameling ook wel zitten, zeker als de kleur van de kakzak geel is.  De andere dorpspartijen zijn moeilijker te peilen. Het feit dat de pamperzakken door de inwoners zelf naar het containerpark worden gebracht veroorzaakt onvermijdelijk trafiek in de Dorpsstraat. Dit ongemak verandert natuurlijk zodra het containerpark aan de Aarschotsesteenweg opent.
De vraag is echter of rondrijden met een gele pamperzak op de achterbank een psychologische impact zal hebben.

Toch valt het niet te ontkennen dat op gebied van afvalbeleid (https://www.tielt-winge.be/activiteitendetail.aspx?id=860) de promotie van herbruikbare katoenen luiers niet de verhoopte ommekeer bracht in Tielt-Winge. Kortom, er staat weinig de invoering van de gele pamperzak in de weg. Het is dus enkel een kwestie van het politiek proces met Ecowerf te starten en een belastingsreglementje goed te keuren. Het is dan ook uitkijken naar de verjonging van de gemeenteraad – bij wie de pamper problematiek nog goed in de neus zit – voor een doorbraak in dit oude pamper dossier van Ovam en een volgepropt terras.

Na de pamperrekening krijgen we misschien weldra de gele pamperzak. Slimme handelaars kunnen cadeaubons voor gele luierzakken op de geboortelijst zetten. Een uitgekiende stapelrek voor al die zakken op het terras of balkon zou ook handig zijn. Het moet gezegd, ik vond helaas nergens in de verkiezingspropaganda enige intentievermelding hierover, ook niet bij de jonge ouders-kandidaten en zorgverstrekkers-kandidaten. Hm!?
Als uitsmijter voeg ik nog de link toe van een proper artikeltje "Van luiers tot duurzame dakpannen" geschreven door Renaud Chaudoir uit 2013  https://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/van-luiers-tot-duurzame-dakpannen-625.html.