31 december 2016

Tielt-Wingse Gemeentelijk Informatieblad – editie Januari-Februari 2017

Heb je het recente gemeentelijk informatieblad – editie januari-februari 2017 – al eens doorgenomen? Ik heb de inhoud wat nageplozen en moest constateren dat zowat de helft van de publicaties gaat over activiteiten die onder de genereuze vleugels zitten van sp.a schepen Lemmens (ook OCMW voorzitter), zijnde OCMW, Zonnedries en Senioren. Je kan m.i. niet echt zeggen dat dit de meerderheid van de TW bevolking praait. Aan cultuur en bib (ook al een sp.a bevoegdheid) worden 4 van de 29 bladzijden besteed en jammer genoeg niets over jeugdwerking, sportbeleid of bijzondere gebeurtenissen.

Naast wat lijstjes over geboortes, sterfte, huwelijken en scheidingen is er een summier overzicht van enkele gemeenteraden. Helaas, over de staat van de gemeentekas wordt met geen woord gerept. Evenmin is er degelijke info over nieuwe projecten – als die er al zijn – en voor het verloop van lopende openbare werken moet je de krant lezen of buiten het gemeentehuis op zoek gaan.
De beide pagina’s over “Beraadslagingen” staan wel bol van belastingen, meestal zonder bedragen of percenten, kwestie van wat niet weet niet deert. Oh ja, tussendoor wordt heel kort gewag gemaakt van een herfinanciering van 3 miljoen euro aan schulden door spreiding over een langere termijn; een truk om de huidige cijfers op korte termijn wat op te kalefateren en naar de volgende generatie door te schuiven.
Open(baar)heid van bestuur lijkt precies iets wat onze politici enkel orakelen tijdens de kiescampagne. Onze Open VLD-bestuurders houden het liefst van al de kiezen op mekaar, behalve aan de toog dan.

Toch is  niet alles landerig in dit blad, want naast de vele prentjes vind je ook een enkele heuse recepten voor moktails (nep cocktails), aanbevolen voor wie BoB is met de eindejaarsfeesten, of voor zwangere vrouwen en senioren etc. ….  
Laat ons hopen dat de volgende editie van het gemeentelijk “informatieblad” meer ter zake is, met meer leesbare informatie voor een grotere groep van inwoners, met wat minder of kleinere foto’s maar  meer feiten en cijfers over het gevoerde bestuur.

Ook nog een fluim voor de creatieveling die de suggestieve foto van de BoB-campagne ontwierp en die ook de voorpagina van het infoblad siert, want waarom is de afgebeelde BoB (weerom) een vrouw?